Kabul: tien burgers gedood door ISAF

Internationale troepen hebben afgelopen zondag tien burgers, onder wie acht kinderen, gedood in de oostelijke Afghaanse provincie Kunar. Dat concludeert een Afghaans team dat het incident in opdracht van president Karzai onderzocht.

De NAVO-missie ISAF zei aanvankelijk dat er ten tijde van het incident geen internationale operaties bezig waren in het district Narang. Later verklaarde zij dat alleen opstandelingen waren gedood. Vandaag zei een woordvoerder dat ISAF de zaak onderzoekt.

Asadullah Wafa, een adviseur van Karzai en leider van het onderzoek, zei dat alle tien de slachtoffers onschuldige burgers waren. Onder hen zijn acht kinderen tussen twaalf en veertien. Hun identiteit is bevestigd door een leraar van de dorpsschool. Volgens Wafa eisen dorpsbewoners dat mensen die de Amerikanen het verkeerde doelwit hebben doorgegeven worden opgespoord en berecht.

Burgerslachtoffers door het optreden van westerse militairen vormen een van de meest heikele punten tussen de internationale troepenmacht en de Afghaanse regering. Commandant van ISAF en de Amerikaanse missie Enduring Freedom McChrystal wil burgerdoden zoveel mogelijk voorkomen, om zo meer steun van de Afghanen te winnen.

De Verenigde Naties meldden gisteren dat in de eerste tien maanden van dit jaar 2.038 burgerdoden zijn gevallen, een stijging met 10 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De doden komen voor 69 procent op het conto van de Talibaan, tegenover 55 procent vorig jaar. Volgens de VN zijn 468 doden gevallen door geweld van internationale en Afghaanse militairen, en 166 door onbekenden.

Op een internationale militaire basis in het noordwestelijke Badghis heeft een Afghaanse militair gisteren een Amerikaanse militair doodgeschoten, en twee Italianen verwond. Het is het vierde incident dit jaar waarbij leden van de Afghaanse veiligheidsdiensten internationale militairen doden. (AFP, AP, Reuters)