Italië haalt 5 mld op met fiscale amnestie

De maatregel om fiscale amnestie te verlenen aan Italianen heeft ervoor gezorgd dat 95 miljard euro aan zwart geld is gewit. Dat heeft de minister van Economische Zaken, Guilio Tremonti, gisteren bekendgemaakt. 98 procent van dat bedrag is te danken aan Italianen die spaartegoed in het buitenland terug op een Italiaanse rekening hebben geplaatst en daar nu belasting op betalen.

De fiscale amnestie, die halverwege september werd ingevoerd, betekent dat Italianen eenmalig een belasting van 5 procent betalen op gelden die worden geregulariseerd of gerepatrieerd. De maatregel levert de Italiaanse overheid dus bijna 5 miljard euro op. Italianen kunnen ook tegoeden laten staan op buitenlandse banken als het land waar de bank is akkoord gaat met het uitwisselen van fiscale gegevens met Italië. Dat zorgde in het najaar nog voor een rel met Zwitserland, dat zich aangevallen voelde.

Door het succes van de fiscale amnestie heeft de Italiaanse regering aangekondigd de maatregelen te verlengen, al wordt die wel iets strenger. Wie voor eind februari aangifte doet betaalt 6 procent belasting, wie tussen 1 maart en eind april aangifte doet betaalt eenmalig 7 procent. De regering hoopt zo het „gigantische succes” van de maatregel te versterken.

De fiscale amnestie zorgde ook voor een hevige polemiek in het land. De oppositie beschuldigt de regering van Silvio Berlusconi ervan op deze manier maffiosi en fiscale vluchtelingen te belonen voor het jarenlang ontduiken van belastingen. (AFP)