Is Belgisch vuurwerk echt gevaarlijker dan het onze?

Paul Wagemaakers hoorde enkele weken terug de eerste rotjes al knallen, en vroeg zich af of de jaarlijkse paniek rond Belgisch vuurwerk wel klopt. Er vallen in België immers niet opvallend meer vuurwerkslachtoffers dan in Nederland. „Is Belgisch vuurwerk echt gevaarlijk?”

Vuurwerk is altijd gevaarlijk, maar in welke mate, hangt af van het soort dat je gebruikt: vuurwerk voor consumenten of voor professioneel gebruik. Het verschil? De hoeveelheid en samenstelling van het buskruit in het vuurwerk: in professioneel vuurwerk zit meer buskruit, en dat is dus explosiever en gevaarlijker.

In Nederland kan je als ‘gewone’ klant geen professioneel vuurwerk kopen, maar via een achterpoortje in de wet kon dat tot voor kort wel in België. Met een uittreksel van de Kamer van Koophandel op zak was het in veel vuurwerkwinkels over de grens geen probleem om als gewone klant vuurwerk voor professioneel gebruik te bemachtigen.

Dat – gevaarlijker – vuurwerk voor professioneel gebruik is dan ineens illegaal, want in zowel Nederland als België is het verboden om als consument professioneel vuurwerk af te steken. Een paar voorbeelden van illegaal vuurwerk: lawinepijlen, flowerbeds, Chinese rollen, strijkers en Superblitzknallrakete.

Vanaf dit jaar is het moeilijker om in België aan (illegaal) vuurwerk te komen. Den Haag en Brussel besloten begin deze maand om de wetgeving voor professioneel vuurwerk in Nederland en België helemaal gelijk te schakelen. Vanaf nu moeten ook buitenlanders in België kunnen bewijzen dat ze „een professionele activiteit hebben in de springstofsector indien ze professioneel vuurwerk willen kopen”, zo luidt de wet.

Bij vuurwerkgroothandel Zena in het Belgische Olen merken ze al een daling in het aantal Nederlandse klanten. „Maar professioneel vuurwerk verkopen wij sowieso nóóit aan particulieren”, beklemtoont de verkoper van de zaak.

Stephanie Samyn

    • Stephanie Samyn