Iran roept volk op tot steunbetoging

De Iraanse regering heeft vandaag in het hele land de bevolking opgeroepen tot steunbetogingen in antwoord op de oppositieprotesten van zondag. De regering brandmerkte de oppositie als „knechten van de vijand”, dat wil zeggen het buitenland, die „in de illusie verkeren dat zij het islamitische regime kan omverwerpen”.

In totaal zijn volgens de Iraanse politiecommandant tijdens de oppositieprotesten van zondag meer dan 500 demonstranten gearresteerd, van wie 300 nog vastzitten. De commandant, generaal Ahmadi Moghadam, voegde er vandaag aan toe dat andere veiligheidsdiensten, zoals het ministerie voor de Inlichtingendiensten en de Baseej-militie, ook mensen hebben opgepakt, en dat het totale aantal arrestanten later wordt bekendgemaakt. In de afgelopen paar dagen zijn in oppositiekringen nog zeker twintig arrestaties verricht.

De politiecommandant onderstreepte dat geen oppositiedemonstraties meer zullen worden toegestaan. „De periode van tolerantie is voorbij”, zei hij. Zondag werden acht betogers gedood, onder wie een neef van oppositieleider Mir Hossein Mousavi.

Iran is volgens inlichtingendiensten dichtbij een akkoord met Kazachstan over de import van 1.350 kilo uraniumoxide, ook wel bekend als yellowcake. Iran heeft dat nodig voor zijn uraniumverrijkingsprogramma.

Zo’n leverantie zou volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de sancties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties schenden. De Veiligheidsraad heeft onder andere leveringen voor het Iraanse nucleaire programma verboden om Teheran ertoe te dwingen het verrijken van uranium te bevriezen. Met name het Westen vreest dat Iran heimelijk aan een atoombom werkt, wat Teheran ten stelligste ontkent.

Kazachstan heeft laten weten het bericht te onderzoeken. Iran zelf meldde dat het bericht, verspreid via een lidstaat van het Internationaal Atoomenergie Agentschap, „ongefundeerd” is. (AP, Reuters, AFP)