Internationaal kort

Soedanees parlement neemt cruciale wet aan over referendum

Khartoum. Het Soedanese parlement heeft gisteren een belangrijke wet aangenomen die de weg vrijmaakt voor een referendum over onafhankelijkheid van het olierijke zuiden van het land. Daarmee eindigen maanden van ruzie tussen het noorden en het zuiden over hoe het referendum moet plaatsvinden. Vorige week liepen zuidelijke parlementariërs nog weg uit het parlement na een ruzie over waar de zuiderlingen hun stem zouden kunnen uitbrengen. Het referendum is gepland voor januari 2011 en is een cruciaal onderdeel van een vredesakkoord dat vijf jaar geleden werd getekend en dat een einde maakte aan twee decennia van burgeroorlog tussen het noorden en het zuiden. De algehele verwachting is dat het zuiden zal stemmen voor onafhankelijkheid, maar er is bezorgdheid dat de spanningen in de aanloop naar het referendum zover zullen oplopen dat er opnieuw oorlog uitbreekt. (BBC)

Levenslang wegens eerwraak voor Duitser

Kleef. Een Duitse man van Koerdische afkomst is gisteren veroordeeld tot levenslang, omdat hij zijn dochter heeft laten vermoorden. Hij wilde de eer van de familie redden, omdat zij een abortus had ondergaan en tegen zijn wil wilde trouwen. De 20-jarige vrouw uit de plaats Rees, net over de grens bij Doetinchem, was in maart naar een afgelegen landweggetje gelokt. Daar werd ze gewurgd door haar drielingbroer en een kennis. De broer werd veroordeeld tot 9,5 jaar cel, de medeplichtige kennis moet 7,5 jaar de cel in. (AP)

Servische politicus stapt op om Mladic

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Servische coördinator van het actieteam voor samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal, Rasim Ljajic, heeft gisteren bij de Servische premier Mirko Cvetkovic zijn ontslag ingediend. Ljajic zegt op te stappen omdat de Servische overheid er afgelopen jaar niet in is geslaagd om de van oorlogsmisdaden verdachte Ratko Mladic uit te leveren aan het tribunaal in Den Haag. Over het aftreden van Ljajic werd de afgelopen weken al druk gespeculeerd, omdat hij had aangekondigd te zullen aftreden als Mladic niet werd opgepakt. Ljajic, die ook minister van Arbeid en Sociale Zaken is, blijft wel lid van de regering. Ook blijft hij voorzitter van de Raad die de samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal overziet.

Italië haalt 95 miljard euro op met amnestie

Rome. De Italiaanse regering heeft 95 miljard euro aan belastinginkomsten binnengehaald met een belastingamnestie. Dat is veel meer dan verwacht. De amnestie was bedoeld om geld dat illegaal op buitenlandse bankrekeningen staat en waarover geen belasting wordt betaald, terug te halen. Volgens het Italiaanse ministerie van Financiën is 98 procent van dat geld nu terug in Italië. De „tijd van belastingparadijzen is voorbij”, verklaarde het ministerie. De regeling, die is verlengd tot einde april, is goed voor de Italiaanse banksector, waar het geld binnenstroomt. (BBC)

Eerste homohuwelijk in Latijns-Amerika

Ushuaia. In Argentinië zijn twee mannen met elkaar getrouwd, het eerste homohuwelijk in Latijns-Amerika. In november leek het overwegend katholieke Argentinië al het eerste Latijns-Amerikaanse land te worden waar homo’s mochten trouwen, maar een rechter verbood dat op het laatste moment. Daarna leek Mexico de primeur te krijgen, toen Mexico-Stad vorige week het homohuwelijk toestond in de hoofdstad. Een gouverneur in de Argentijnse stad Ushuaia besloot echter speciale toestemming te geven voor een homohuwelijk, hoewel het officieel nog steeds verboden is. (BBC)