IJs is heel dun, maar Elfstedenkoorts heerst

Nog voor het goed en wel vriest is de Elfstedenkoorts al begonnen. De Vereniging De Friesche Elfsteden is bang dat mensen te vroeg het ijs opgaan. „Er ligt nog amper ijs en wat er ligt is heel dun. Meteen is de hele wereld weer overstuur”, zei een woordvoerster van de vereniging tegen het ANP.

Is de koorts gerechtvaardigd? In de grafiek hiernaast staat het temperatuursverloop in Leeuwarden getekend in de veertien dagen voorafgaand aan de zes laatste Elfstedentochten. Dag 0 is de dag van de tocht. In de grafiek staat ook een lijn voor nu, gebaseerd op de zogeheten ensembleverwachting van weerbureau Meteoconsult. Op basis daarvan is gesteld dat er op 11 januari 2010 een Elfstedentocht is, want dat is de laatste dag met een gemiddelde verwachte dagtemperatuur onder 0.

Daaruit blijkt dat het temperatuursverloop nu niet zo heel veel verschilt met 1954. Toen was het de laatste dagen voor de tocht wel wat kouder. Maar in het voordeel van 2010 spreekt dat het water al koud is van een voorgaande vorstperiode, rond Kerst 2009 – in 1954 was het 19 dagen voor de tocht nog 11,1 graden in Leeuwarden.

Het aantal dagen onafgebroken vorst is nu ook niet zoveel minder dan voorheen. 11 januari aanstaande zou het 12 dagen onafgebroken hebben gevroren, tegen 16 in 1997, 14 in 1985, 13 in 1963 en 12 in 1954.

Toch is er één maar: echt koud wordt het nu niet. Het kan komende week flink gaan vriezen, maar een daggemiddelde van -7 is niets vergeleken met de -12 van 1997. Om over de -15 van 1963 maar te zwijgen.

Intussen zijn in Friesland de rayonhoofden „echt nog niet” bij elkaar gekomen, aldus de tochtzegsvrouw. „We willen het allemaal heel graag, maar het is nu gewoon nog even afwachten.”