Havens slaan minder over dan vorig jaar

De goederenoverslag in de Rotterdamse haven is in 2009 gedaald tot 385 miljoen ton. Dit is 8,5 procent minder dan in 2008. Bij het concurrerende Havenbedrijf Antwerpen daalde de overslag met 16,7 procent tot 158 miljoen ton. Dat blijkt uit jaarcijfers die beide havens vanochtend bekend maakten.

De negatieve jaarbalans verbergt dat er in de Rotterdamse haven een kentering bezig is. In de eerste negen maanden werd 283 miljoen ton goederen overgeslagen. Dat is een daling van 11,9 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Na het dieptepunt in het tweede kwartaal trok de overslag echter elke maand een stukje aan. „Gezien de omstandigheden mogen we niet ontevreden zijn”, zei Hans Smits, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam. De haven doet het volgens hem beter dan de concurrentie in de zone tussen Le Havre en Hamburg. Het marktaandeel van Rotterdam steeg in één jaar tijd van 35,1 naar 36,7 procent: een opsteker na diverse jaren waarin aandeel werd verloren. Dit betekent dat de haven zijn positie, ondanks recessie, wist te versterken ten nadele van andere havens in de regio.

Rotterdam kon zijn reputatie als Europese petroleumhaven ook overeind houden. De aanvoer van ruwe olie zakte terug met een kleine 6 procent tot 95 miljoen ton, door een krimpende vraag naar olieproducten en lagere raffinagemarges. Maar in 2010 wordt een stijging van de overslag van ruwe olie verwacht tot 96 miljoen ton.

Er werd een recordhoeveelheid aan olieproducten overgeslagen van 72 miljoen ton (een stijging met 23 procent). Dergelijke groeipercentages zijn sinds 2000 al vier keer voorgekomen, maar de absolute groei van 13 miljoen ton is de grootste ooit. Dit is voor ongeveer tweederde toe te schrijven aan de overslag van gasolie of diesel.

De containersector kende als gevolg van de terugvallende wereldhandel een slecht jaar, al is de totale afname met 6 procent tot 122 miljoen ton kleiner dan de Antwerpse haven, die zijn containeroverslag met 14,1 procent zag teruglopen tot 87 miljoen ton.

Voor volgend jaar is Hans Smits positief. „We hopen de grens van 400 miljoen ton weer te breken. Dat betekent een groei van de overslag met ruim 3 procent.”