'Gewoon Hans' is verrassend

Televisie Gewoon Hans. TV-film van Diederik Ebbinge. Uitzending 30/12, Ned.3, 21.30-22.30 uur.****

Soms is er opeens iets verrassends op de televisie. Iets dat niet al weken of zelfs maanden van te voren veel publiciteit heeft getrokken via een première op een filmfestival of als onderdeel van een Telefilm- of One night stand-project. Iets dat onverwacht uit het niets lijkt te komen, alleen maar omdat iemand een goed idee heeft gehad en prompt van een omroep het groene licht kreeg. Zo hoort het natuurlijk, maar zo gaat het in werkelijkheid helaas maar zelden.

Gewoon Hans is zodoende een uitzondering op de regel van vaste uitzendschema’s en subsidieregelingen. Twee ex-cabaretiers (de beginnende filmer Diederik Ebbinge en het multitalent Hans Teeuwen) namen het initiatief en de VPRO bood onderdak. Teeuwen zelf speelt een geloofwaardige – en daardoor hoogst komische – glansrol als de beroemde Hans Teeuwen die niets dan goedertierenheid, mensenliefde en andere zoetsappigheid uitstraalt. En de nog onbekende Jamie Grant is het pubermeisje dat zich door hem laat betoveren, terwijl Renée Fokker en Ton Kas overtuigend laten zien hoe haar ouders met gemengde gevoelens te kampen hebben.

Ebbinge houdt de boog een uur lang mooi gespannen. Zijn film begint als een documentaire over gewone mensen in de monkelende Michiel van Erp-stijl en krijgt halverwege een Dracula-achtige allure met een raadselachtig slot.

Zo is er vanavond dus een verrassing op de televisie.

    • Henk van Gelder