Economie kort

De stille elektronische auto moet toch geluid maken op de weg

Brussel. Stille elektrische voertuigen zullen toch een vorm van geluid moeten voortbrengen. Eurocommissaris Günter Verheugen (Industrie) heeft dat geantwoord op schriftelijke vragen van de Belgische Europarlementariër Ivo Belet, gisteren. Volgens de christen-democraat Belet gebeuren relatief veel ongelukken met hybride voertuigen, omdat weggebruikers ze niet horen aankomen. Ook de Europese Commissie is zich bewust van „potentiële veiligheidsrisico’s als ‘stille’ voertuigen zoals hybride of elektrische auto’s niet tijdig worden opgemerkt door voetgangers en andere kwetsbare weggebruikers”, schrijft Verheugen. (ANP)

E-boek verkoopt goed tijdens de feestdagen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Net zoals de Amerikaanse boekwinkel Amazon heeft de Nederlandse onlinewinkel Bol.com het aantal verkochte elektronische boeken snel zien groeien. Amazon meldde dat het tijdens de Kerstdagen meer elektronische dan papieren boeken verkocht. Volgens directeur Daniel Ropers verkocht Bol.com tijdens Eerste en Tweede Kerstdag „twee tot drie keer zoveel” e-boeken als normaal. „Iedereen die een e-reader als kerstcadeau heeft gekregen, gaat meteen naar de winkel om een paar elektronische boeken te bestellen.” Papieren boeken blijven veruit in de meerderheid, aldus Ropers.

De ICT-markt trekt weer voorzichtig aan

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Er is voorzichtig herstel te zien op de Nederlandse ICT-markt. Dat blijkt uit de ICT-barometer van Ernst & Young. 36 procent van de ondervraagden verwacht dat hun budgetten in het komende jaar zullen stijgen. Eerder dit jaar was nog sprake van een aanzienlijke krimp. Volgens het rapport zijn bedrijven met meer dan 500 werknemers nog „fors aan het snijden” in het aantal externe en interne ICT-medewerkers. Bij het midden- en kleinbedrijf is echter weer sprake van een toenemende vraag naar personeel.

Juwelier Schaap en Citroen overgenomen

AMSTERDAM. Juwelier Schaap en Citroen komt in handen van branchegenoot Leon Martens Juweliers. Investeringsconcern Maxeda, het moederbedrijf van onder meer V&D, Bijenkorf en Praxis, verkoopt de keten aan het Limburgse juweliershuis voor een niet nader genoemd bedrag. Dat meldden de partijen gisteren. Schaap en Citroen heeft acht vestigingen door heel Nederland. (ANP)