De gong, de pijplijn en de Tipp-Ex

Het immer opgewekte gelaat van van Euronext-directeur Joost van der Does de Willebois kreeg gisteren nieuwe glans. Het Eindhovense hightechbedrijfje Anteryon zei een gang naar de Amsterdamse effectenbeurs te overwegen.

De voormalige dochter van Philips produceert minuscule cameralensjes voor mobiele telefoons („miljoenen per maand”) en verwacht daarmee volgend jaar een omzet van ruim 25 miljoen euro te maken. In 2006 nam een groep investeerders onder leiding van Jan Holleman in Monaco deze niet-kernactiviteit van Philips over. Nu, drie jaar later, is het tijd voor een herkapitalisatie. Of de investeerders een deel van hun rendement zullen verzilveren is niet precies bekend, maar wel voorstelbaar. Het persbericht meldde dat de opbrengst van de beursgang „voornamelijk” wordt gebruikt om de productie te kunnen opschroeven en nieuwe markten aan te boren.

Doorgaans spreekt Damrakbaas Van der Does de Willebois zélf de verwachting uit dat zijn beursvloer wordt bestormd door nieuwe bedrijven. Er gaat geen congres of interview voorbij of de Nederlandse filiaalhouder van de multinationale beursorganisatie NYSE Euronext bezweert dat er veel beursintroducties „in de pijplijn” zitten. Eerder dit jaar klom hij in de pen om op de opiniepagina van deze krant te pleiten voor een beursgang van „de energiesector”. Dat biedt de aandeelhouders van de grote energieconcerns de kans om een deel van hun belang vast te houden, met behoud van zeggenschap en de hoop op koerswinst. Helaas voor Van der Does: Nuon en Essent werden verkocht aan twee Europese branchegenoten.

Die „gemiste kans” was niet de enige factor die 2009 tot een pover beursjaar maakte. Er waren slechts vier introducties: vastgoedfonds Atrium, biobedrijfje Cyro-Save, zeetransporteur Dockwise en verzekeraar Delta Lloyd. Dat was er één minder dan in rampjaar 2008. Met een beurswaarde van nu 2,8 miljard mag Delta Lloyd er zijn, maar de verzekeraar maakt bij lange na niet goed wat van de beurs verdwijnt. Super de Boer is opgekocht door Jumbo, Smit Internationale wordt verkocht aan Boskalis, Canon deed een bod op kopieermachinefabriek Océ en financiële reus ING wordt op last van Brussel opgebroken.

Binnenkort zal Van der Does de Willebois het glas heffen op een gelukkiger nieuwjaar. Daar zal hij ongetwijfeld reppen over Anteryon en al die andere aanstaande beursintroducties. Hij kan de nieuwjaarsrede van 2008 zo uit z’n binnenzak trekken. Toen herhaalde hij zijn voorspelling uit 2006 dat er dat jaar tien nieuwe noteringen komen. Zou zijn secretaresse over Tipp-Ex of een rode pen beschikken?

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen