Dát bedoelde Beatrix

Op de opiniepagina?s van 28 december wordt gereageerd op de kersttoespraak van de koningin. De reacties bevestigen de woorden van de koningin: er wordt weinig tijd genomen om te luisteren naar elkaar.

De koningin heeft niet gezegd dat internet geen positieve invloed kan hebben, zij heeft niet gezegd dat we weer terug moeten naar de tijd waar we elkaar alleen maar fysiek ontmoeten, zij heeft uiteraard niet gezegd dat er geen vrijwilligerswerk meer gedaan wordt en de intentie van haar toespraak is al helemaal niet om de vrijheid van meningsuiting op een hogere waarde te zetten dan de technische vooruitgang met individualisme als gevolg.

Het valt me heel erg tegen van de redactie dat er een volle pagina gebruikt wordt om reacties van mensen te plaatsen die liever niet luisteren maar op z?n Wilders? reageren door meteen met een mening klaar te staan, door meteen een wij- en zij-cultuur te creëren.

Na de kersttoespraak van de koningin op Kerstdag schuifelde ik, gedwongen door gladheid, naar het adres van mijn ouders. De stoepen voor de woningen die geveegd waren, waren op één hand te tellen. Misschien hadden deze mensen het te druk om de stoep te vegen, waren ze aan het mailen, twitteren, bloggen, sms?en of chatten met iemand uit de Verenigde Staten om door te geven hoeveel sneeuw er wel niet gevallen was. Ondertussen kon mijn overbuurman van tachtig niet meer zelf zijn boodschappen doen omdat de stoepen spiegelglad waren.

Dát bedoelde de koningin, niet meer en niet minder.

Mayke Breukers

Breda

    • Mayke Breukers Breda