Boer en Gerritsen sterk op de sprint

De ploeggenoten Annette Gerritsen, Margot Boer en Laurine van Riessen hebben zich gisteren op de 500 meter bij het olympisch kwalificatietoernooi geplaatst voor de Spelen. Gerritsen, ook al geplaatst op de 1.500 meter, won na twee races: 38,11 en 38,05. Boer reed in 37,94 de snelste 500 meter van de dag en eindigde na een tweede race van 38,44 in het totaalklassement als tweede. Van Riessen werd derde met 38,72 en 38,78.

Net als hun mannelijke ploeggenoten Simon Kuipers en Stefan Groothuis op de middenafstanden, reden de Control-sprintsters hun beste races ooit in Thialf. De ploeg van coach Jac Orie is straks in elk geval met zeven schaatsers in Vancouver vertegenwoordigd: Jan Smeekens, Mark Tuitert, Kuipers, Groothuis, Gerritsen, Boer en Van Riessen. De geblesseerde Marianne Timmer kan zich daar nog bij voegen. Ter vergelijking: van de TVM-ploeg zijn alleen Sven Kramer en Ireen Wüst al zeker van olympische deelname. Net als winnaar Kuipers, nummer twee Groothuis en nummer drie Tuitert plaatste Kramer zich gisteren voor de olympische 1.500 meter. Hij werd vijfde, en was één honderdste sneller dan Erben Wennemars.

Coach Jac Orie heeft van schaatsers met bijzondere individuele klasse een sterk collectief gesmeed. Problemen rond de failliete sponsor DSB kregen nooit grip op de ploeg. „Je merkt echt dat wij elkaar sterker maken”, zei Gerritsen. Het trainingsprogramma, met een afgewogen balans tussen uithoudingsvermogen en snelheid, slaat bij alle schaatsers aan. „Wij hebben alles zo afgestemd dat wij hier allemaal top rijden”, concludeerde Boer. „Jac heeft de juiste keuzes gemaakt.”

Gerritsen en Boer zijn in Vancouver medaillekandidaten op de 500 en 1.000 meter. Gerritsen, die vorig jaar een aantal keren viel op cruciale momenten, rijdt het hele olympische seizoen stabiel. Gisteren maakte vooral Boer indruk op de eerste 500 meter. „Zelfs in Calgary heb ik nooit zo hard gereden”, zei de lange sprintster. Ze was uiteindelijk slechts tweehonderdste langzamer dan het Duitse sprintkanon Jenny Wolf bij de wereldbekerwedstrijden eerder dit seizoen in Heerenveen (37,92).

Programma vandaag vanaf 15.00 uur: 1.000 meter (v), 10.000 meter (m) en 5.000 meter (v).