Bodyscan bij alle vluchten naar de VS

Nederland gaat op korte termijn alle passagiers op vluchten naar de Verenigde Staten controleren met een bodyscan. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie.

Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) heeft daar gisteravond telefonisch over gesproken met Janet Napolitano, de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid.

Hirsch Ballin reageert daarmee op een mislukte aanslag door een Nigeriaan afgelopen vrijdag op een vlucht van Schiphol naar het Amerikaanse Detroit. De explosieven die de Nigeriaan op zijn lichaam droeg, waren met een bodyscan waarschijnlijk zichtbaar geweest, zegt Schiphol.

Op Schiphol wordt, op basis van vrijwilligheid, sinds 2007 met zeventien van deze scanners geëxperimenteerd. De apparaten maken op basis van weerkaatsing een beeld van de contouren van het lichaam, dwars door kleren heen. Hirsch Ballin wil deze controle zo snel mogelijk verplicht stellen voor reizigers naar de VS, en op langere termijn voor alle passagiers op Nederlandse luchthavens. Wanneer precies de scan wordt ingevoerd is nog niet bekend.

De minister pleit ook voor een Europabrede invoering van de scan. Daarmee sluit hij aan bij een wens van de Europese Commissie.

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel van de minister. Naast regeringspartijen CDA en PvdA is ook de VVD voorstander. „Vliegen is vrijwillig en als een bodyscan nodig is ter bescherming van anderen, gaat dat belang boven dat van een individu”, zegt PvdA-Kamerlid Ton Heerts. Bovendien vindt Heerts samen met zijn CDA-collega Sybrand van Haersma Buma dat de bodyscans minder ingrijpend zijn dan de ouderwetse manier van fouilleren, waarbij het lichaam wordt betast. VVD-Kamerlid Fred Teeven zegt dat alleen de contouren van het lichaam zichtbaar worden. „In een bodyscan kun je iemand echt niet herkennen.”

De minister denkt dat de bezwaren die nu nog leven tegen de bodyscan verdwijnen als de controle is geautomatiseerd. Dit betekent dat beveiligingsmedewerkers alleen risicopassagiers ‘naakt’ zullen zien. Andere zorgen betreffen het bewaren van beelden, en mogelijke verspreiding ervan.