Besneeuwd en treurig decembersprookje

Theater Morgen is er weer een dag door Toneelschuur Producties. Gezien: 29/12 Toneelschuur, Haarlem. Te zien t/m 2/1 aldaar. Inl: www.toneelschuur.nl***

Stuifsneeuw ligt metershoog op het toneelpodium van de Haarlemse Toneelschuur. Een stijlvol gedekte tafel staat uit het lood. De vensters geven uitzicht op de Grote Markt van de stad. Zojuist heeft een man verwoed strijd geleverd met rondstuiterende kerstboomballen. Hij verwacht gasten, maar die bellen af.

Elders in de stad rouwt een vrouw om haar overleden man; met een fles drank komt ze de dagen wel door. Tot zover is het gegeven van de voorstelling Morgen is er weer een dag realistisch. Regisseur en tekstschrijver Thomas Bijsterbosch plaatst de rationele Sieger Sloot als de eenzame man lijnrecht tegenover de gevoelige vrouw, Lottie de Bruijn. Bijsterbosch noemt zijn voorstelling fraai een „besneeuwde tragedie”.

Bijsterbosch is een van de jonge regisseurs die zijn talent mag verdiepen bij Toneelschuur Producties, een dependance van de Toneelschuur die deze maand zijn 25-jarige bestaan viert. Aankomende regisseurs als Gerardjan Rijnders, Guy Cassiers, Thibaud Delpeut, Erik Whien en anderen kregen de kans om hier, onder professionele begeleiding, te werken. Bijsterbosch geeft aan zijn voorstelling snelle, verrassende wendingen. Het realisme verandert geleidelijk in een sprookje. De twee figuren krijgen bezoek van een elf in lederhose, vertolkt door Steven Stavast, een energieke acteur die de liefde brengt. Het is een decembervriendelijk feest dat Bijsterbosch laat zien, en dat moeten we goed in de gaten houden. Ik had meer grimmigheid gewild, zoals in een van de beginscènes. Sieger Sloot houdt een tafelrede tegen lege borden en glazen. Dat doet hij grandioos. In zijn eentje roept Sloot de hele treurigheid van de feestmaand op.

    • Kester Freriks