Belgrado betaalt 725 ambtenaren voor 46 Servische Kosovaren

De Servische regering heeft nog altijd 725 ambtenaren in dienst voor 46 Serviërs die verspreid wonen in het zuiden van Kosovo. Het gaat om Serviërs in negen gemeenten die bijna uitsluitend door Kosovaarse Albanezen worden bevolkt. Dat schrijft de Servische krant Blic, en het nieuws is bevestigd door de Servische staatssecretaris voor Kosovo, Oliver Ivanovic.

In Kosovo wonen op een bevolking van ruim 2 miljoen etnische Albanezen ongeveer 120.000 Serviërs, het merendeel in de noordelijke gemeenten dicht bij de grens met Servië. De lokale Serviërs verzetten zich fel tegen de door Albanese Kosovaren uitgeroepen onafhankelijkheid van februari vorig jaar. Dat beleid wordt ondersteund door de regering in Belgrado, dat Kosovo ziet als de bakermat van de Servisch-orthodoxe cultuur. Daarom betaalt Servië nog steeds Servische ambtenaren, die een parallelle structuur in stand houden.

Servië heeft in Kosovo in totaal nog 3.450 ambtenaren, die allen samen iets meer dan 13 miljoen euro kosten. De meesten werken in het noorden, waar een meerderheid van Serviërs woont, en in enkele Servische enclaves in het zuiden. Maar ook in de 23 gemeenten ten zuiden van de rivier Ibar waar bijna geen Serviërs meer wonen, houdt Belgrado de oude structuren in stand.

De krant Blic berekende nu wat dat de Serviërs kost. Servië betaalde in 2009 ruim 2,6 miljoen euro aan salarissen voor 725 ambtenaren die „zorg moeten dragen” voor 46 Serviërs in zuidelijk Kosovo, terwijl de ambtenaren daar geen enkele bevoegdheid meer hebben. In vijf dorpen woont zelfs geen enkele Serviër meer, maar toch worden er 339 ambtenaren voor betaald.

Ook de ambtenaren zelf wonen niet langer in die dorpen. In totaal 26 ambtenaren bekommeren zich om de gemeente Glogovac, waar sinds 1989 geen enkele Servische baby meer is geregistreerd in het geboorteregister. Er worden ook 136 ambtenaren betaald voor vijf Serviërs die nog in het dorpje Medrgovac wonen, en de twee oude Servische dames in Decani kunnen nog steeds een beroep doen op hun burgemeester, gemeentesecretaris en gemeenteraadsleden, die allemaal ergens anders wonen.

Staatssecretaris Ivanovic zegt in Blic dat hij zich over de zaak zal buigen, ook al is er traditioneel „veel verzet tegen het inkrimpen van de administratie in Kosovo”,vooral door de ambtenaren zelf. (VIP)