7 redenen om uit te gaan

1 zingen

De Smartlappenkaraoke

Amsterdam: Café Pakhuis Wilhelmina. Tijd: 21.00u. Entree: 5 euro. www.cafepakhuiswilhelmina.nl

Uit volle borst meezingen met André Hazes, Willy Alberti, Johnny Jordaan, Tante Leen, Wim Sonneveld, Ramses Shaffy en Ben Cramer. Je wordt live begeleid door een smartlappenband bestaande uit Nol (gitaar), IJzeren Tinus (drums), Krullen Sjakie (bas) en Lachende Nico (accordeon).

2 museum

Avondopenstelling Teylers

Haarlem: Teylers museum. Tijd: 19.30-23.00u. Prijs: museumentree. www.teylersmuseum.nl

Ter gelegenheid van haar 225e verjaardag neemt Teylers Museum je mee naar de 18de eeuw tijdens een spannende zaklantaarnrondleiding. Verwacht krakende vloeren, geheime trappen, eeuwenoude sleutels, betoverende kasten, de vertrekken van Pieter Teyler en donkere hoeken met verborgen pareltjes. Met muziek van Tangoduo Santiago Cimadevilla en Marcos di Paolo, dans en glühwein.

3 theater

Sneeuwwitje van Oranje

Amsterdam: Theater Bellevue. Tijd: 20.30u. Kaarten: 17,50 euro. Leeftijd: 12+. www.theaterbellevue.nl

Een geactualiseerde avondversie van Sneeuwwitje van Oranje, dat vorig jaar in het Bellevue Lunchtheater te zien was. Schrijver Niek Barendsen vermengt het sprookje van Sneeuwwitje met een successieoorlog tussen Beatrix en Máxima. In zeer korte scènes, volgepropt met grappen, spelen de vier acteurs vele karikaturale dubbelrollen, zich razendsnel omkledend van kerstengel naar dwerg naar prinses en weer terug.

4 comedy

Stand-up het jaar uit

Schiedam: Theater aan de Schie. Tijd: 20.15u. Kaarten: 17,50 euro. www.theateraandeschie.nl

In een nachtclubsetting in de foyer van Theater aan de Schie nemen de Comedy Explosion comedians Vincent Geers, Jeroen Pater, Roel C. Verburg en Chris Silos het afgelopen jaar met het publiek door.

5 muziekfestival

Stranger Than Paranoia

Tilburg: 013. Tijd: 20.30u. Kaarten: 18 euro. www.paradoxtilburg.nl

De afsluiting van het muziekfestival Stranger Than Paranoia vindt traditiegetrouw plaats in 013. Optredens van Ronny Jordan & Leslie Nielsen trio, Defunkt Soul en Jacob TV.

6 muziek

UiTEiNDEN!

Groningen: Grand Theatre. Tijd: 20.30u. Entree: 12/6,50 euro. www.grand-theatre.nl

UiTEiNDEN! is een programma met cross-overs tussen geïmproviseerde en gecomponeerde muziek. Hedendaagse composities voor trombone en elektronica door Jörgen van Rijen, jazz met oosterse elementen door de New Yorkse pianist Vijay Iyer en zompige New Orleans-grooves en rockende psychedelica van Wierda, de nieuwe band van Harm Wierda.

7 wandeltocht

Rondje ANNO Rotterdam

Rotterdam: start 15.30u bij het Erasmushuis. Gratis, wel reserveren: reserveren@rotterdam-archiguides.nl

Gidsentocht rondom de tijdelijke buitenexpositie ANNO Rotterdam in het Rotterdamse Laurenskwartier waarbij het heden, het verleden en de toekomst van de stad centraal staan.