Zeven liedjes over olie

1Vader Abraham en Boer Koekkoek:‘Den Uyl is in den olie’ (1974)Olie op de golven, Veronica bedolven / Het zinkt wel tot de bodem van de zee / Met Joop valt niet te praten, hij zegt „het zijn piraten” / Dat vinden wij een oliedom idee / Hij heeft ons scheepje nodig voor zijn olieoverschot / Twee vliegen in 1 klap, zo is Veronica ook kapot / Den Uyl is in den olie, in den olie is den Uyl.

2 The Pogues: ‘Smell Of Petroleum’ (1993)The Shaman came a calling / He was howling at the moon / He offered me a vision / On the end of a silver spoon / He said he’d give me dreams / That all were in his powers / If only I would follow him / The universe was ours.

3 Steve Forbert:‘The oil song’ (1994)And you know it’s oil, oil / Yeah, pouring in the sea / Oil, oil / Don’t buy it at the station, you can have it now for free / Just come on down to the shoreline where the water used to be / Yeahhh.

4Fifteen:‘Petroleum Distillation’ (1995)I’ve been having a hard time trying to justify / The clouds arising from the cars we drive / And a little too easy seems just a little too hard today / And I’m afraid my children are going to have to watch the world waste away.

5 Gorki:‘Geld en Olie’ (2000)Er is geld en olie voor nog honderd jaar / en dan is het afgelopen / de rapen zijn gaar / De olie in de motor komt uit de zee / en de spons waarin je knijpt komt uit grond / Leg dat maar eens uit aan de mensen / Je wordt er dol van / Alweer een uur verloren / van mijn jonge leven.

6 Proof ft. Eminem:‘Oil Can Harry’ (2005)Dirty Harry is dead [x4] / I’m here to announce that Dirty Harry is dead / Now witness the grudge from his son, Oil Can Harry, the Boss, hahaha.

7 Incubus: ‘Oil and Water’ (2007)You and I are like oil and water / And we’ve been trying, trying trying / Ohhhh, to mix it up / We’ve been dancing on a volcano / And we’ve been crying, crying, crying / Over blackened souls.

De rubriek ‘De Lijst’ geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding van vandaag: de fototentoonstelling ‘Oil’ van Edward Burtynsky in het Huis Marseille, waarvan hiernaast een recensie.