Waarom hebben mensen eigenlijk haarkruinen?

Rolf Bleekemolen uit Hilversum wil graag weten wat de betekenis of de functie is van kruinen op het hoofd. Volgens hem komt het ook voor dat een mens er meerdere heeft. ‘Zelf ken ik iemand met negen kruinen’, schrijft hij.

„Je kunt het hoofd zien als de top van een berg”, zegt Emiel Verdonschot. Hij is tricholoog, een arts gespecialiseerd in haren, bij haarkliniek Intermedica in Geldermalsen. „Sneeuw valt van alle kanten van de berg af.” Zo is het volgens hem ook met hoofdhaar. Een deel groeit naar voren, een deel naar achteren en de rest groeit naar de zijkanten. Het punt waar die delen samenkomen, is de kruin.

Druk van binnenuit de schedel beïnvloedt de richting die het haar op groeit, zegt dermatoloog Bing Thio van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Bij pasgeboren baby’s bestaat de hersenpan uit losse schedeldelen, die aan elkaar moeten groeien. Door groei van de hersenen en de variërende druk op de hoofdhuid groeit het haar uit verschillende hoeken.

Het is volgens Thio inderdaad mogelijk dat mensen meerdere kruinen hebben. Als de groei van de hersenen erg schokkerig plaatsvindt, verschuiven de drukpunten constant. Volgens tricholoog Verdonschot is dat genetisch bepaald. Het is een afwijking van het normale patroon van haargroei. „Kinderen van ouders met meerdere kruinen hebben dit zelf vaak ook.”

Omdat er eeneiige tweelingen bekend zijn met verschillende kruinen, gaat het wetenschappelijke tijdschrift Nature ervan uit dat de vorm van de kruin niet alleen genetisch bepaald is. Volgens het blad zijn ook andere invloeden van belang voor de haargroeirichting, zoals de stroming van vloeistoffen in de baarmoeder.

Bij 15 procent van de mensen zit de kruin centraal in het midden op het achterhoofd. Bij 55 procent van de mensen zit die volgens Thio meer naar rechts, bij ongeveer 30 procent meer naar links. En hebben kruinen een functie? Volgens Verdonschot niet. „Het is niet zo dat de mannetjes ermee pronken naar de vrouwtjes.”

Rutmer Brekhoff