Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Netwerk. Reportage waarin drie mensen die verstrikt raakten in een strijd tegen de bureaucratische overheid, opnieuw worden geïnterviewd. Eerder, in de zomer van 2009, vertelden zij over hun problemen in de serie Kafka in de polder. Dat leverde honderden reacties op, variërend van kijkers die de hoofdpersonen graag wilden helpen, tot mensen die aangaven in eenzelfde situatie te zitten. Verder aandacht voor de adel. Hoe beleefde de adel de crisis en wat stelt hij anno 2009 eigenlijk nog voor? Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/ Den Haag vandaag. Aandacht voor de aanslag bij het vliegveld van Detroit met speciale focus op Jemen, waar de terroristische beweging Al-Qaeda actief is. Ned.2, 22.15-22.40u.

documentaire

Koppen XL: het grootste ijs- en sneeuwfestival van de wereld. In het noordoosten van China ligt de stad Harbin. Elk jaar werken 18.000 mensen er vier weken dag en nacht aan gigantische ijssculpturen. Westminster Abbey of het Parthenon worden er nauwkeurig nagebouwd. ’s Avonds wordt er met moderne klank- en lichtapparatuur een sprookjeswereld geschapen. Eén, 21.25-22.00u.

Hitchcock – Der Schatten des Genies. Film van Ted Haimes concentreert zich op de in Hollywoodjaren, zijn vroege werk en de voor televisie gemaakte films. Met talrijke interviews met o.a. zijn dochter Pat, regisseurs Brian de Palma, Jonathan Demme, Robert Altman en Peter Bogdanovich, en acteurs als Tippi Hedren en Janet Leigh. Arte, 22.35-0.20u.

Holland Doc: Carmen vs Borat. De zeventienjarige Ionela, die zich Carmen noemt, woont in het straatarme Roemeense dorpje Glod en droomt van een beter leven in Spanje. De Britse komiek Sacha Baron Cohen gebruikte het dorp als locatie voor de opnamen van zijn speelfilm Borat, maar maakte daarin de argeloze inwoners belachelijk. Zo werd in de film een vrouw die geen woord Engels verstond door Cohen voorgesteld als ‘op vier na de beste hoer van Kazachstan’. Nadat ze erachter kwamen dat ze misbruikt waren zetten de bewoners een Amerikaanse advocaat in om smartegeld te vorderen. De film van Mercedes Stalenhoef volgt zowel de op geld hopende dorpsbewoners als het leven van Carmen.Ned.2, 22.40-23.45u.

Troja, die wahre Geschichte. Film over de opgravingen van de Duitse archeoloog Manfred Korfmann. Hij ontdekte op het meest westelijk gelegen puntje van Turkije een gigantische begraven stad. Deze film onderzoekt wat er waar zou kunnen zijn aan de verhalen in Homerus’ Ilias, die vier eeuwen na dato werd geschreven. ZDF, 22.40-23.25u.

informatief

Nationale Nieuwsquiz 2009. Mieke van der Weij en Harm Edens presenteren spelprogramma waarin 28 prominenten strijden om de titel Nationale Nieuwskenner 2009. Met o.a. Hanneke Groenteman, Frank de Grave, Heleen Mees, Robert Vuijsje, Pierre Wind, Ellen ten Damme, Viggo Waas, Frank Lammers, Michel van Erp, Dominique Wesie en Cornald Maas. Ned.2, 20.50-22.00u.

5 jaar later. Vervolginterviews met personen die vijf jaar geleden met Jeroen Pauw praatten. Aan de hand van fragmenten uit die uitzendingen wordt opnieuw met hen gesproken. Vanavond is de gast Femke Halsema, politiek leider van GroenLinks. Ned.1, 23.10-0.00u.

cultuur

Top 2000 à gogo. Vierde van zes uitzendingen naar aanleiding van de op Radio 2 uitgezonden Top 2000. Leo Blokhuis en Matthijs van Nieuwkerk presenteren opmerkelijke verhalen, videoclips en reportages uit de geschiedenis van de popmuziek.Ned.3, 19.30-20.21u.

Sting’s winter song book. Film over Sting en zijn eclectische mix van folk- rock- en klassieke muzikanten die repeteren voor een concert in Durham Cathedral. Presenator Alan Yentob volgt de rockmuzikant zowel thuis in Italië als in de duizend jaar oude kathedraal, en is bij enkele ontmoetingen van Sting met oude bandgenoten uit diens vroege jaren in Noordoost-Engeland. Vervolgens het optreden, met liedjes over de winter. BBC 1, 23.50-0.50u.

La Nuit/Die Nacht. Maandelijks platform voor videokunstenaars en undergroundartiesten. Met humoristische parodieën, bizarre plotwendingen en muzikale vergezichten. Arte, 0.20-1.15u.

sport

Schaatsen: kwalificatietoernooi. Live vanuit Heerenveen de 500 m vrouwen en de 1500 m mannen. Ned.1, 17.30-19.52u.