Veertig doden in Karachi bij zware aanslag

In de Pakistaanse havenstad Karachi zijn gisteren rellen uitgebroken nadat zeker veertig doden waren gevallen bij een aanslag op een processie ter ere van de shi’itische herdenkingsdag Ashura. Shi’ieten koelden hun woede op winkels en auto’s.

De aanslag, vermoedelijk het werk van een zelfmoordterrorist, vond plaats toen de processie door de Mohammad Ali Jinnah-straat trok. Er vielen ruim honderd gewonden. Hierna trokken groepen al brandstichtend door de stad. Honderden winkels en de grootste markt van Karachi zijn verwoest. Vandaag was de brandweer, met versterkingen uit Hyderabad, nog bezig met blussen. De provinciale overheid en geestelijken hebben vandaag een dag van rouw afgekondigd.

Minister van Binnenlandse Zaken Rehman Malik deed vandaag een oproep tot kalmte. Hij woonde de begrafenis bij van een paramilitair die zich op de dader zou hebben gestort. „Als iemand Karachi wil verlammen, probeert hij heel Pakistan te verlammen”, zei de minister, refererend aan het economische belang van Pakistans grootste stad (inclusief buitengebieden 18 miljoen inwoners)

De aanslag is niet opgeëist. Jaarlijks vinden er aanvallen plaats tijdens Ashura, de dag waarop shi’ieten de dood herdenken van imam Hussein, kleinzoon van de profeet Mohammed. Shi’ieten vormen een minderheid van ongeveer 20 procent van de 176 miljoen Pakistanen. Zij zijn tijdens Ashura het doelwit van radicale sunnieten.

Gevreesd wordt dat de extremisten die voorheen uitsluitend sektarisch geweld gebruikten, in toenemende mate samenwerken met Talibaangroeperingen, Al-Qaeda en jihadistische bewegingen die van oorsprong strijden tegen het Indiase bewind in Kashmir. President Zardari sprak gisteren van een „poging [..] om van de strijd tegen militanten een sektarische confrontatie te maken.” Het leger voert momenteel operaties uit tegen Talibaan in het noordwesten. Talibaan plegen doorgaans geen aanslagen in Karachi, volgens analisten omdat zij de stad gebruiken als rustplaats en om fondsen te werven. (AP, AFP)