TTT - aflevering 2

In de rubriek Toros, Tonterías y Terrorismo (hier uitleg) deze week: Toros: Het wordt nog spannender of Catalonië volgend jaar een stierenvechtverbod krijgt. Tijdens de stemming in eerste aanleg, eerder deze maand in het regioparlement, liet regeringspartij PSC de fractiediscipline in deze ‘gewetenskwestie’ los. Bij de volgende stemming echter, moeten alle afgevaardigden weer de lijn

TTT In de rubriek Toros, Tonterías y Terrorismo (hier uitleg) deze week:

Toros: Het wordt nog spannender of Catalonië volgend jaar een stierenvechtverbod krijgt. Tijdens de stemming in eerste aanleg, eerder deze maand in het regioparlement, liet regeringspartij PSC de fractiediscipline in deze ‘gewetenskwestie’ los. Bij de volgende stemming echter, moeten alle afgevaardigden weer de lijn van de partijleiding volgen. Deze luidt: een verbod gaat te ver. Hiermee wordt de opstelling van de volksvertegenwoordigers van de (gematigd-)nationalistische partij CiU cruciaal. Wordt vervolgd.

Tonterías: Gisteren was hier Dia de los Inocentes, (In Nederlands het Feest van de Onschuldige of Onnozele kinderen geheten). Het is in de Spaanstalige wereld de dag waarop 1-april-achtige grappen worden uitgehaald, zogeheten Inocentadas. Ook de pers doet mee, al wordt dit wel elk jaar minder, stelt deze conservatieve bisschoppenzender. Dit jaar was er onder meer nepnieuws over een transfer van televisiesterren en een blunderende voetbalscheidsrechter die uit schaamte het klooster in is gegaan.

Terrorismo: Spanje is vanaf volgende week EU-voorzitter. De minister van Binnenlandse Zaken waarschuwde gisteren dat een terreurgroep uit Baskenland, die na enkele succesvolle politieacties erg verzwakt lijkt, de aandacht mist. De ETA zou daarom van plan zijn tijdens het Spaanse voorzitterschap weer van zich te laten horen. Bijvoorbeeld met een politieke ontvoering.

    • Merijn de Waal