Sport kort

Voetbalclub Excelsior Moeskroen verdwijnt uit de hoogste klasse

Brussel. De Belgische voetbalclub Excelsior Moeskroen verdwijnt definitief uit de hoogste klasse van het Belgische voetbal. Dat heeft de Belgische voetbalbond gisteren bekendgemaakt. Moeskroen meldde zich af voor de wedstrijd van morgen tegen Westerlo. Omdat het de derde keer is dat de in financiële nood verkerende club niet in actie wil komen, haalt de bond Moeskroen op reglementaire gronden uit de competitie. De spelers kregen te horen dat ze op zoek kunnen gaan naar een andere club. Op de algemene vergadering werd het lot beslecht voor spelers, trainer Hans Galjé en overige werknemers. De ontslagbrieven gaan voor 31 december op de post. Excelsior Moeskroen heeft een schuld van 12 miljoen euro. Vorige week kwam de ploeg al niet opdagen tegen Cercle Brugge. Zaterdag staakten de spelers en ging het duel met Kortrijk niet door. Het einde van Moeskroen heeft de nodige gevolgen voor de stand in de Jupiler Pro League. Moeskroen wordt daarin zestiende en laatste en degradeert sowieso. Dat betekent dat er van de vijftien andere clubs geen enkele rechtstreeks degradeert. De nummer vijftien speelt een nacompetitie met drie tweedeklassers. De punten die clubs dit seizoen behaalden tegen Moeskroen vervallen. (ANP, Belga)

Baanrenners Mulder en Kanis pakken titels

Alkmaar. De eerste titels bij de nationale kampioenschappen baanwielrennen voor sprinters waren gisteren in Alkmaar voor Teun Mulder en Willy Kanis. Beiden prolongeerden hun titel: Mulder op de kilometer tijdrit, Kanis in de race tegen de klok over 500 meter. Mulder liet in Alkmaar een baanrecord noteren: 1.03,477. Daarmee was de baanrenner een kleine seconde sneller dan Tim Veldt, die met 1.04,340 het zilver opeiste. Bij de vrouwen was Kanis duidelijk beter dan Yvonne Hijgenaar, de kampioene van 2007: 34,559 tegen 36,078. Hijgenaar liet vorig jaar in Apeldoorn verstek gaan wegens ziekte. Kanis verdedigt bij de NK voor de sprintonderdelen ook de titels op keirin en sprint. Mulder is titelverdediger op de sprint. (ANP)

Chelsea ontsnapt aan nieuw puntenverlies

Londen. In de Engelse Premier League heeft koploper Chelsea gisteren weer eens gewonnen. Na duur puntenverlies tegen West Ham (1-1) en Birmingham (0-0) liep de thuiswedstrijd tegen stadgenoot Fulham wel goed af: 2-1. Daardoor handhaafde de Londense ploeg zich in elk geval tot het einde van dit jaar op de eerste plaats. De overwinning was moeizaam. Twintig minuten voor tijd keek Chelsea nog steeds tegen een achterstand aan door een snelle treffer van Zoltan Gera. Didier Drogba en Chris Smalling (eigen doelpunt) gaven het duel in de slotfase voor de thuisploeg een positieve wending. Chelsea heeft op de ranglijst een voorsprong van vijf punten op Manchester United, dat morgen thuis speelt tegen Wigan Athletic. (ANP)

Skiester Vonn komt met de schrik vrij

Lienz. Skiester Lindsey Vonn is gisteren hard onderuitgegaan tijdens de reuzenslalom in Lienz. De Amerikaanse blesseerde daarbij haar linkerarm. Aanvankelijk dachten artsen aan breuken in de onderarm, maar nader onderzoek wees uit dat de 25-jarige vedette alleen een flinke zwelling heeft. In principe kan ze vandaag alweer starten op de slalom. Kathrin Hölzl won de wedstrijd op de Schlossberg in het Oostenrijkse skioord. Het was de tweede wereldbekerzege voor de 25-jarige Duitse, die ook regerend wereldkampioene is op deze discipline. (ANP)

Schorsing dreigt voor Zirbel na dopingtest

New York. De Amerikaanse wielrenner Tom Zirbel moet vrezen voor een schorsing wegens doping. Bij de nummer vier van het afgelopen WK tijdrijden zijn bij een test sporen van de steroïde DHEA gevonden. Het betreft een controle voorafgaand aan het Amerikaanse kampioenschap eind augustus. Zirbel ontkent. „Ik heb nooit bewust DHEA genomen. Ik had er nog nooit van gehoord voordat ik de uitslag van deze test kreeg.” Zirbel dreigt voor twee jaar te worden geschorst als de B-test ook een positief resultaat oplevert. (ANP)