Servische coördinator voor Joegoslavië-tribunaal stapt op

De Servische coördinator van het actieteam voor samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal, Rasim Ljajic, zou vandaag bij de Servische premier Mirko Cvetkovic zijn ontslag indienen. Dat meldden Servische media. Ljajic zegt op te stappen omdat de Servische overheid er afgelopen jaar niet in is geslaagd om de van oorlogsmisdaden verdachte Ratko Mladic uit te leveren aan het tribunaal in Den Haag.

Over het aftreden van Ljajic werd de afgelopen weken al druk gespeculeerd in de media, omdat hij begin dit jaar had aangekondigd te zullen aftreden als Mladic niet werd gearresteerd. „We hebben een succesvol jaar achter de rug en nog nooit zo intens samengewerkt met het tribunaal in Den Haag”, zei Ljajic gisteren al tegen reporters in Belgrado. „Maar tegen mijn verwachting in zijn we er inderdaad niet in geslaagd Mladic over te brengen naar Den Haag.” Daarvoor neemt Ljajic de persoonlijke verantwoordelijkheid.

Ljajic, die ook minister van Arbeid en Sociale Zaken is, blijft wel lid van de regering. Ook blijft hij voorzitter van de Raad die de samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal overziet. Servië kreeg begin deze maand van hoofdaanklager Serge Brammertz nog een positieve beoordeling. Dat hielp mee in de beslissing van de Europese Unie tot het versoepelen van de visa-regels voor Servië.

De voormalige Joegoslavische deelrepubliek vroeg eerder deze maand ook het statuut van kandidaat-lidstaat van de Unie aan. Volgens sommige landen is de tijd daar rijp voor, maar vooral Nederland benadrukt dat Servië nog beter moet samenwerken met het Joegoslavië-tribunaal. Naast Mladic wacht Den Haag ook nog op de uitlevering van de Serviër Goran Hadzic. Hij wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op duizenden burgers in Kroatië tussen 1991 en 1993, onder andere de aanval op Vukovar waarbij 250 Kroaten en niet-Serviërs in een ziekenhuis om het leven kwamen.