Relschoppers supersnel voor de rechter?

gevangenisRechters, officieren van justitie en advocaten maken vlak na de jaarwisseling overuren om supersnelrecht mogelijk te maken. Maar na de jaarwisseling 2008/2009 heeft dat supersnelrecht nauwelijks effect gehad.  Is het dan wel een goede remedie tegen nieuwjaarsrellen?

Een uit de hand gelopen huwelijkstwist die oudjaarsnacht eindigde op het politiebureau. En drie dagen later zijn vervolg kreeg bij de rechter. In een ‘supersnelrecht’-procedure, bedoeld om relschoppers tijdens de jaarwisseling schrik aan te jagen. Het zijn taferelen die de Amsterdamse rechtbank op 4 januari wil voorkomen. Want de mankracht die in het weekeinde na nieuwjaar moet worden ingezet om de echte nieuwjaars-hooligans ‘lik op stuk’ te geven, is al zo schaars.

Supersnelrecht moest het antwoord zijn op de steeds terugkerende nieuwjaarsrellen. Het toenemende geweld tegen politie, brandweer en andere hulpverleners, de vernielingen, de brandstichtingen: nieuwjaarsfeesten waren ontaard in permanente noodsituaties waar burgemeesters, politie en het openbaar ministerie een halt aan wilden toeroepen. Op 2 januari bleek dat vechtende echtpaar geen incident. Van de 38 verdachten die voor moesten komen, hadden er 13 niets met de nieuwjaarsrellen te maken hebben gehad. Lees hier de evaluatie van het supersnelrecht tijdens de vorige jaarwisseling. De politie hield in het totaal 639 ‘nieuwjaarshooligans’ aan. Een fractie daarvan, 94, moest zich voor de rechter verantwoorden.

Zestien verdachten kregen als alternatieve straf huisarrest voor het komende nieuwjaarsfeest. Het is alleen de vraag of zij zich echt niet op straat zullen vertonen. Want dat huisarrest blijft beperkt tot een een brief en een waarschuwing vooraf dat ze binnen moeten blijven, bevestigt een woordvoerder van de politie in Den Haag.

Supersnelrecht is onder meer afhankelijk van snelle beschikbaarheid van dossiers, zowel voor de rechter als de verdediging, zo heeft de ervaring inmiddels geleerd. Maar digitaal zijn die dossiers nog steeds niet beschikbaar. Zodat rechters en advocaten in het weekeinde na nieuwjaarsnacht afhankelijk zijn van bodes en koeriers om voorbereid te zijn op de zittingen die de maandag daarop gepland staan.

Den Haag was afgelopen januari met twintig supersnelrechtzaken koploper van de vier grote steden. Twee keer zoveel als in Utrecht, terwijl de rechtbank in Rotterdam slechts 2 zaken behandelde. In Den Haag werden ook de meeste huisarresten opgelegd (10) en met acht maanden cel, de hoogste straf. Politie en justitie waren in de regio Haaglanden ook het best voorbereid op supersnelrecht. De politie wist de dossiers ook op tijd aan te leveren bij het Openbaar Ministerie, zo blijkt uit een inventarisatie van de Politieacademie. Elders kampte de recherche daags na de nieuwjaarsrellen met het probleem dat de agenten die de processen-verbaal hadden opgemaakt, niet meer bereikbaar waren voor aanvullingen of correcties. Lees hier een verslag van de supersnelrechtzittingen, vorig jaar op 2 januari in Utrecht.

Dit jaar bijt Rotterdam daags na de jaarwisseling het spits af met supersnelrechtzittingen op zaterdag 2 januari. De maandag daarop volgen de rechtbanken in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Op 4 januari moet blijken of supersnelrecht beter uit de verf komt dan afgelopen januari en inderdaad een bijdrage kan leveren aan beteugeling van de, inmiddels traditionele  nieuwjaarsrellen.

Wat vindt u van het fenomeen supersnelrecht? Denkt u dat het een goede remedie is tegen nieuwjaarsrellen? Of vindt u dat er langer de tijd moet worden genomen om raddraaiers voor de rechter te brengen?

Reageren? Nuanceren en beargumenteren verplicht. Volledige naamsvermelding.

    • Jos Verlaan