Regering VS erkent fouten na aanslag

De Amerikaanse regering heeft gisteren toegegeven dat zij ernstig is tekortgeschoten in haar veiligheidsbeleid. Zij reageert hiermee op de mislukte aanslag op een passagiersvliegtuig op Eerste Kerstdag.

Washington komt terug op een eerdere verklaring dat het veiligheidssysteem wel goed had gefunctioneerd.

Op Eerste Kerstdag probeerde de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab (23) een explosief te laten ontploffen in een vliegtuig onderweg van Schiphol naar Detroit. De aanslag mislukte maar president Obama werd bekritiseerd omdat hij te laks zou zijn omgegaan met het veiligheidsbeleid. Abdulmutallab stond op een lijst met sympathisanten van terreurorganisaties maar kon toch vliegen.

In een eerste verklaring zei de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid nog dat het systeem „goed had gewerkt”. Maar gisteren zei zij dat die opmerking uit de context was gehaald. „Ons systeem heeft hier niet gewerkt”, aldus Janet Napolitano.

President Obama heeft een onderzoek ingesteld naar het veiligheidssysteem. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar veiligheidsmaatregelen op Amerikaanse luchthavens, zoals scanapparaten die bommen onder kleding kunnen zien, maar ook naar lijsten met potentiële terreurverdachten.

Obama zei gisteren verder vanaf zijn vakantieadres op Hawaii dat de VS „zullen doorgaan met alles op alles te zetten om gewelddadige terroristen die ons bedreigen [...] te verslaan, waar die zich ook bevinden”. Een groep die zich Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland noemt, eiste gisteren de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. De groep zou Abdulmutallab vanuit Jemen hebben geholpen bij het voorbereiden van zijn daad.

Schiphol overweegt de inzet van zogenoemde bodyscans. Met die scans was de kans „aanmerkelijk groter” geweest dat het explosief was ontdekt, aldus operationeel directeur Ad Rutten. Schiphol beschikt al over zeventien van deze apparaten waarmee door kleding kan worden gekeken, maar die bevinden zich nog in een testfase.

Verplichte Europese invoering wacht op goedkeuring van Brussel. Binnen het Europarlement bestaan bedenkingen tegen de scans omdat die inbreuk zouden maken op de privacy. Maar elk land kan zelf beslissen of het de scans invoert.

De Nederlandse regering heeft vooralsnog niet gereageerd op de aanslag en verwijst naar de nationale coördinator terrorismebestrijding (NCTb). Die was vanochtend niet bereikbaar.

Bodyscans, Jemen: pagina 5