Polanski blij met blijk van steun

Roman Polanski is „overdonderd door het grote aantal bewijzen van sympathie en steun”, dat hem heeft bereikt sinds hij eind september in Zwitserland is opgepakt. De Frans-Poolse filmregisseur (76) schrijft dat in een open brief aan zijn vriend, de Franse filosoof Bernard-Henri Lévy, die de brief gisteren publiceerde op de website van het door hem geleide tijdschrift La Règle du jeu.

Polanski verblijft thans met huisarrest in een chalet in het bergdorp Gstaad, en wacht af wat de Zwitserse autoriteiten besluiten over zijn uitlevering aan de VS, in verband met een nooit afgehandelde strafzaak naar aanleiding van seksuele contacten met een 13-jarig meisje in 1976.

Polanski schrijft uit de gehele wereld blijken van solidariteit en vriendschapsboodschappen te hebben ontvangen. „Ik wilde dat ik elke afzender kon vertellen hoeveel goed dat doet, wanneer je in een cel opgesloten zit”, schrijft de regisseur, die eerder deze maand de gevangeniscel mocht verruilen voor huisarrest. „Het fluisteren van de menselijke stem en de uitdrukking van solidariteit hebben mij in mijn somberste momenten, en nu nog, troost en hoop geschonken.”

De brief is het eerste levensteken van Polanski voor de buitenwereld sinds zijn arrestatie. Lévy, een van de eersten die in september protesteerde tegen de arrestatie, veroordeelt in een begeleidend commentaar de hechtenis van Polanski als „zot, surrealistisch en moeilijk voorstelbaar”. Lévy laakt het gebrek aan steun voor de gevangen filmmaker onder Franse intellectuelen, en noemt met name het zwijgen van de Franse filmmaker Jean-Luc Godard en het ontbreken van een reactie van de zijde van de Académie Française, waarvan de tot Fransman genaturaliseerde Polanski deel uitmaakt.