Poetin: geen olie via Oekraïne

De Russische premier Poetin heeft vanochtend gedreigd de olietoevoer naar Europa via Oekraïne te staken, omdat dat land zijn machtspositie als doorvoerland zou misbruiken om hogere prijzen af te dwingen.

Minder dan een jaar nadat een prijsconflict tussen Rusland en Oekraïne leidde tot een stop van de doorvoer van Russisch gas via Oekraïne naar Europa, dreigt zo een nieuwe crisis, nu om olie.

Op dit moment worden via Oekraïne (en Wit-Rusland) aanzienlijke hoeveelheden Russische olie naar Europa vervoerd. Rusland en Oekraïne hebben daarover in 2004 contracten gesloten, die gelden voor vijftien jaar. De Oekraïense regering liet gisteren echter weten dat het de contracten wil openbreken om opnieuw te onderhandelen over doorvoerprijzen en minimale transportvolumes. Het land bevindt zich in een ernstige economische crisis en worstelt al maanden om zijn gasrekeningen op tijd aan Rusland te betalen.

Poetin zei daarop vanochtend, tijdens een persconferentie in Moskou, dat hij wil dat de contracten worden gehonoreerd en dat Rusland anders gedwongen is de doorvoer te staken.

De Slowaakse regering had gisteren al gewaarschuwd voor een oliestop. Zij sprak van een „toegenomen risico” dat landen als Slowakije, Tsjechië en Hongarije (die erg afhankelijk zijn van Russische olie) getroffen zouden worden door een oliecrisis. De Russische regering heeft volgens Slowakije de Europese Commissie geïnformeerd over de problemen.

De Commissie heeft inmiddels van Oekraïne en Rusland geëist dat er geen problemen ontstaan voor afnemende landen als gevolg van een dispuut tussen Moskou en Kiev. Volgens de Commissie zouden er overigens voldoende voorraden in Slowakije, Tsjechië en Hongarije zijn om een eventuele crisis enige tijd te doorstaan.

De EU volgt sinds enkele jaren nauwgezet de ontwikkelingen tussen Rusland en Oekraïne op energiegebied. Afgelopen jaren staakte Rusland meerdere malen de gastoevoer via Oekraïne naar Europa. In 2007 blokkeerde Wit-Rusland de oliedoorvoer naar Europa wegens een conflict met Moskou. De Europese Unie is zeer afhankelijk van Russische energie.

Volgende maand zijn er verkiezingen in Oekraïne en volgens waarnemers probeert Rusland die te beïnvloeden opdat er een pro-Russische kandidaat wint.

Zowel Rusland als Oekraïne hebben laten weten dat de doorvoer voorlopig niet in gevaar is. Rond het middaguur werd gemeld dat mogelijk sprake is van een akkoord. (AP, AFP, Reuters)