Nieuw jaar met wellicht strenge vorst na relatief warm jaar 2009

Eind deze week breekt wellicht een periode van strenge vorst aan. Dat meldt het KNMI. Volgende week, aldus het weerinstituut, is er 70 procent kans op het aanhouden van „het meest droge en koude tot zeer koude weertype”, dat dit weekeinde inzet met vooral ’s nachts strenge vorst.

Het afgelopen jaar was opnieuw warmer geweest dan normaal en bovendien uitzonderlijk zonnig, meldde het KNMI vorige week al. Ook was er minder regen gevallen dan gebruikelijk.

Het jaar 2009 is ook wereldwijd een van de warmste jaren sinds het begin van de metingen in 1850. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) schat dat dit jaar zal uitkomen op de vijfde plaats van de tien warmste jaren ooit. „De wereldgemiddelde temperatuur is nu al drie decennia hoger dan normaal.”

In De Bilt bedroeg de gemiddelde temperatuur het afgelopen jaar, met nog enkele dagen te gaan, naar schatting 10,5 graden, tegen normaal 9,8 graden. Daarmee wordt volgens het meteorologisch instituut een trend voortgezet. „Sinds 1997 waren alle dertien jaren te warm of veel te warm”. Vooral april was volgens de weerkundigen een „bijzonder warme maand”. Ook de zomer was warm, „de negende warme zomer in successie”, hoewel het weer niet altijd fraai was, door veel regen- en onweersbuien. Het aantal uren dat de zon scheen, zal vermoedelijk uitkomen op 1.830, ruim 300 uur meer dan het normale aantal van 1.524 uur.

Ondanks het gemiddelde warme weer waren er ook perioden met kou. Opvallend was de januarimaand met „onvervalst winterweer”, alsmede de recente grote sneeuwval, die leidde tot de eerste ‘witte Kerst’ sinds 1981. In het Limburgse plaatsje Ell werd niet alleen de laagste temperatuur, -20,8 graden Celsius, maar ook de hoogste temperatuur gemeten. Op 20 augustus werd het daar 37,0 graden Celsius.