Nederland kort

Brabant drong eerder bij ministers al aan op aanpak Q-koorts

Den Bosch. De Brabantse commissaris van de koningin Wim van de Donk en zijn voorganger Hanja Maij-Weggen hebben bij herhaling bij de ministers Verburg (Landbouw, CDA) en Klink (Volksgezondheid, CDA) geklaagd over de bestrijding van de Q-koorts. Dat blijkt uit een brief die Van de Donk naar Provinciale Staten heeft gestuurd. De nieuwe commissaris van de koningin heeft in november in een telefoontje met Verburg gemeld dat hij de informatie vanuit de rijksoverheid over de Q-koorts ‘niet optimaal’ vond. Verburg liet gisteren in een reactie via haar woordvoerder weten dat ze zich niet herkent in dit beeld. De indruk dat het meeste initiatief uit Brabant kwam klopt niet, aldus de zegsman. Verburg en Klink kregen eerder kritiek op de trage reactie op de zich snel verspreidende ziekte. Deze maand besloten ze dat alle drachtige geiten op besmet verklaarde bedrijven gedood moeten worden. Tot en met gisteren zijn op twaalf van de tot nu toe 61 besmette bedrijven dieren geruimd. (ANP)

400 vermissingen in gesloten jeugdzorg

Hilversum. In de eerste tien maanden van dit jaar zijn bijna 400 jongeren langer dan 24 uur weggeweest uit een instelling voor gesloten jeugdzorg. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie Jeugdzorg die gisteravond via RTL Nieuws naar buiten kwamen. Het is niet bekend hoeveel van deze jongeren nooit meer zijn teruggekeerd na hun verlof. Een instelling voor gesloten jeugdzorg moet na 24 uur melden dat er een kind of jongere wordt vermist. Van januari tot november gebeurde dat 393 keer. De inspectie registreert echter niet of iemand weer terugkomt. De instellingen doen dat wel, maar daarvan bestaat geen landelijk beeld. (ANP)

Overlevenden crash nog steeds problemen

Amsterdam. Veel overlevenden van de vliegtuigcrash in februari van dit jaar bij Schiphol ondervinden nog steeds de gevolgen van het ongeval. Ongeveer de helft van hen heeft nog emotionele problemen, zoals niet kunnen slapen. Ook heeft nog ongeveer 50 procent lichamelijke klachten. Dat heeft GGD Kennemerland gisteren bevestigd. De geneeskundige dienst belt sinds de crash regelmatig met betrokkenen om te vragen hoe het met ze gaat. De GGD komt in januari of februari met een rapport over de gevolgen van het ongeval voor de betrokkenen. Een Boeing van Turkish Airlines stortte 25 februari neer in een weiland vlakbij Schiphol. Negen personen kwamen om, circa tachtig raakten gewond. (ANP)

Reclamebureau voor vaccinatiecampagne

Bilthoven. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft voor een nieuwe inentingscampagne tegen baarmoederhalskanker het reclamebureau ComBat in de arm genomen. Het bureau moet ervoor zorgen dat meer meisjes komen opdagen voor de prik. Bij de eerste vaccinatieronde in maart van dit jaar kwam maar net de helft van de 13- tot 16-jarige meisjes de inentingen halen. Het RIVM wijt dat vooral aan de ouderwetse voorlichting. tegengeluiden op internet. (ANP)

Jeugd opgepakt voor terreur in Heerenveen

Heerenveen. De politie Friesland heeft negen jongens tussen 13 en 17 jaar opgepakt na wekenlange terreur in de Heerenveense wijk De Greiden. De jongens pestten met name gehandicapte kinderen in een beschermde woonvorm en richtten vernielingen aan. De schade loopt in de duizenden euro’s, aldus de politie. (ANP)