Muziek helpt tegen suizende oren

Tinnitus, (hinderlijk oorsuizen) is in principe te dempen met muziektherapie. Duitse onderzoekers lieten tinnituspatiënten een jaar lang luisteren naar muziek waaruit de frequenties rond de toonhoogte van een voor hen hinderlijke toon waren weggefilterd.

De tinnitustoon klonk na dat jaar gemiddeld twintig procent zachter bij de mensen die geregeld naar de aangepaste muziek hadden geluisterd. Sommige mensen hadden geen baat bij de behandeling, maar bij anderen was het volume gehalveerd, volgens hun eigen beleving. Bij mensen die een nepbehandeling kregen (niet aangepaste muziek) en bij tinnituspatiënten die hadden aangegeven ‘geen tijd’ te hebben voor het experiment veranderde gemiddeld weinig.

Het onderzoek is gisteren gepubliceerd in de online editie van de Proceedings of the National Academy of Sciences.

Tinnitus is het horen van schijnbaar geluid. Iedereen kan tonen horen zonder dat er geluid klinkt. In een doodstille ruimte, of met oordoppen in, hoort vrijwel iedereen toch zachte tonen. Na blootstelling aan keihard geluid (een klopboor, een disco met harde muziek) kan er urenlang een aanhoudende fluittoon klinken.

Bij een tinnituspatiënt is zo’n toon blijvend en hinderlijk. Naar schatting twee procent van de volwassenen heeft er last van. In de moderne theorie is tinnitus een verkeerde aanpassing van het zenuwstelsel aan veranderingen in het gehoor, bijvoorbeeld door gehoorschade in het binnenoor.

Geluid dat de menselijke oren bereikt, komt in het binnenoor in het slakkenhuis terecht. Daarin ligt een membraan met trilhaartjes die ieder op een eigen frequentie reageren en dan een zenuwsignaal naar de hersenen sturen. Als er haarcellen verloren gaan, kunnen de zenuwcellen die daar op aansluiten – is het idee – ‘voor zichzelf’ beginnen. Ze verliezen hun ijkpunten (stilte, maximaal geluid) en worden zelf actief.

De Duitse onderzoekers stelden bij alle patiënten de toonhoogte van hun tinnitustoon vast. Uit favoriete muziek van iedere patiënt filterden ze de frequenties in een octaaf rond die toon weg. De onderzoekers denken dat tinnitusveroorzakende neuronen die tijdens het afspelen van de bewerkte muziek geen signaal krijgen, worden gedempt door naburige neuronen die wel worden gestimuleerd tijdens het luisteren.