'Laagbetaalde met 65 AOW'

De AOW-leeftijd moet inkomensafhankelijk worden. Werknemers onder een bepaalde inkomensgrens moeten ook na de voorgenomen verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar nog op hun 65ste met pensioen kunnen gaan. Dat stelt FNV-bestuurder Jan Berghuis voor als alternatief voor de zware beroepen die het kabinet wil uitzonderen van de verhoging van de AOW-leeftijd.

Het idee is besproken met de werkgeversorganisatie VNO-NCW, die positief heeft gereageerd. Een woordvoerder van VNO-NCW noemt het „een bespreekbaar idee, in ieder geval beter dan de lijst met zware beroepen”. Wel vindt de werkgeversorganisatie de loongrens van 35.000 euro die Berghuis voorstelt, te hoog. Dan ontkomen te veel mensen aan de verhoging van AOW-leeftijd, terwijl het de bedoeling is dat mensen langer doorwerken.

Het kabinet heeft als onderdeel van het AOW-plan werkgevers en werknemers gevraagd een lijst met zware beroepen op te stellen. Mensen die deze beroepen uitoefenen zouden dat niet langer dan 30 jaar hoeven doen. Daarna moet de werkgever hun lichter werk aanbieden of de kosten betalen van een pensionering met 65 jaar. Zowel werknemers als werkgevers vinden dit een onpraktisch plan.

Het idee is binnen de vakcentrale FNV nog niet formeel besproken, zegt een woordvoerder. Er is dus geen sprake van een FNV-breed gedeeld alternatief voor de kabinetsplannen.

Lees meer artikelen over de AOW op nrc.nl/pensioenen