Koude nachten

Op weg naar een koud eerste weekend in het nieuwe jaar met vorst valt geregeld neerslag op de grens tussen kou en mildheid. In de koude lucht valt sneeuw, in de zachte lucht valt regen.

De zachte lucht is vandaag via België opgerukt door een afzwakkende zuidwestelijke bovenstroming aan de oostflanken van een depressie voor de Ierse kust. Het front, de overgang tussen de koude en zachte lucht, hangt vanavond boven Nederland.

Vanavond en vannacht sneeuwt het vooral in de noordelijke helft van het land tussen de 2 en 6 centimeter bij temperaturen rond het vriespunt.

In de zuidelijke helft dooit het, in delen van Limburg wordt het 9 graden. Er valt natte sneeuw of regen.

Morgen verandert aanvankelijk weinig. Wel is er minder neerslag. Er staat veelal een zwakke tot matige, langs de noordkust krachtige, oost tot noordoostenwind. In het zuiden waait het uit het zuidwesten.

Morgenavond trekt de sneeuwgrens zeer traag zuidwaarts. In de loop van donderdag volgen pas de laatste plaatsen in het zuidoosten. Vanaf dat moment liggen de dagtemperaturen overal rond het vriespunt en in de nachten wordt het steeds kouder.

In het weekend vallen regionaal nog een paar sneeuwbuien.

In de nacht naar zondag vriest het matig, mogelijk streng.