Kort nieuws Wetenschap

Rattehersenen ook buiten rat in staat iets te onthouden

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 29 dec. - Plakjes goed geprepareerde rattehersenen kunnen nog steeds nieuwe informatie tijdelijk opslaan in een soort werkgeheugen, blijkt uit onderzoek dat Amerikaanse neurowetenschappers binnenkort publiceren in Nature Neuroscience (februari 2010). Met een elektrode prikkelden de onderzoekers plakjes zenuwcellen die uit de rat verwijderd waren. Het ging om mosvezels, die deel uitmaken van de hippocampus. De hippocampus is onder meer verantwoordelijk voor het geheugen. Het bijzondere aan mosvezels is dat ze grotendeels actief blijven in levend gehouden plakjes hersenen. De mosvezels ‘onthielden’ ongeveer tien seconden lang welke elektrode het laatst een prikkel had gegeven.

Slecht ontsmetten: bacterie resistent

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 29 dec. - Bacteriën van de soort Pseudomonas aeruginosa die een behandeling met ontsmettingsmiddel overleven, blijken ook beter bestand tegen antibiotica. Ze gebruiken dezelfde pomp in hun celmembraan om zowel het ontsmettingsmiddel benzalkoniumchloride (BKC) als het veelgebruikte antibioticum ciprofloxacin uit hun lichaam te werken. Ierse onderzoekers schrijven dat in het januarinummer van Microbiology. Het vermoeden bestond al dat ontsmettingsmiddelen bacteriën resistenter kunnen maken tegen antibiotica, maar dat is nu voor het eerst aangetoond. Het effect trad alleen op bij lage concentraties BKC; een hoge concentratie ontsmettingsmiddel maakte de bacteriën wel dood.

Paniek door te veel signaalstof orexine

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 29 dec. - Mensen die last hebben van paniekaanvallen produceren waarschijnlijk een overmaat van de signaalstof orexine in hun hersenen. Tot nu toe was het idee dat paniekaanvallen vooral ontstaan bij een tekort aan de signaalstof GABA (gamma-aminoboterzuur). Amerikaanse onderzoekers lieten de grote rol van orexine bij paniekaanvallen zien in rattenexperimenten. Ze publiceerden hun resultaten gisteren in de early online editie van de Proceedings of the National Academy of Sciences. Ratten waarbij zenuwcellen in een bepaald deel van de hypothalamus veel orexine produceerden kregen makkelijk een paniekaanval. Als de orexineproductie werd stilgelegd bleef de paniekaanval uit. De onderzoekers speculeren dat medicijnen die orexineproductie blokkeren goede medicijnen tegen paniekstoornissen kunnen worden.

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 29 dec. - Mensen blijken toch met opzet zó te kunnen glimlachen dat hun ogen meelachen. Het traditionele beeld in de psychologie was dat alleen bij een echte, gemeende glimlach de mondhoeken omhoog worden getrokken én de ogen zich spontaan vernauwen. Bij een gemaakte beleefdheidsglimlach zou dat laatste kenmerk ontbreken. Maar dat is geen goed criterium. De ogen blijken zich even vaak te vernauwen wanneer mensen echt moeten glimlachen als wanneer ze daartoe de opdracht krijgen , schrijven onderzoekers in Emotion (december 2009).