Kort nieuws Economie

Stille elektronische auto moet toch geluid maken

Brussel, 29 dec. - Stille elektrische voertuigen zullen toch een vorm van geluid moeten voortbrengen. Europees Commissaris Günter Verheugen (Industrie) heeft dat geantwoord op schriftelijke vragen van de Belgische Europarlementariër Ivo Belet. Volgens de christen-democraat Belet gebeuren relatief veel ongelukken met hybride voertuigen omdat weggebruikers ze niet horen aankomen. Ook de Europese Commissie is zich bewust van „potentiële veiligheidsrisico’s als ‘stille’ voertuigen zoals hybride of elektrische autos niet tijdig worden opgemerkt door voetgangers en andere kwetsbare weggebruikers”, schrijft Verheugen. Een werkgroep gaat een geluidssysteem ontwikkelen waarmee andere weggebruikers een hybride auto eerder aan horen komen.

ICT-markt trekt weer aan

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 29 dec. - Er is voorzichtig herstel te zien op de Nederlandse ICT-markt. Dat blijkt uit de ICT-barometer van Ernst & Young, een peiling onder 600 IT-managers. 36 procent van de ondervraagden verwacht dat hun budgetten in het komende zullen stijgen. Eerder dit jaar was nog sprake van een aanzienlijke krimp. Volgens het rapport zijn bedrijven met meer dan 500 werknemers nog „fors aan het snijden” in het aantal externe en interne ICT-medewerkers. Bij het midden- en kleinbedrijf is echter weer sprake van een toenemende vraag naar personeel.

Eindhoven, 29 dec. - Anteryon, een voormalig onderdeel van elektronicaconcern Philips, wil in het derde of vierde kwartaal van volgend jaar naar de beurs. Dat heeft directeur Gert-Jan Bloks vandaag gezegd. De maker van onder meer cameralenzen voor mobiele telefoons mikt bij de beursgang op een opbrengst van tientallen miljoenen euro’s. De lenzen van Anteryon, dat in 2006 van Philips werd gekocht door huidig president-commissaris Jan Holleman, zitten in mobieltjes van Nokia, LG, Samsung, Motorola en Sony Ericsson. Nu produceert het bedrijf er circa 2,5 miljoen per maand.(ANP)

Minder schade door natuurramp

München, 29 dec. - Natuurrampen hebben in 2009 wereldwijd aanzienlijk minder schade aangericht dan in 2008. Door het uitblijven van grootschalige rampen kwam de schade door stormen en aardbevingen uit op 50 miljard dollar; 150 miljard dollar minder dan een jaar eerder, aldus verzekeraar Munich Re. (ANP)