Kort nieuws Buitenland

Eerste huwelijk van homoseksuelen in Latijns-Amerika

Ushuaia, 29 dec. - In Argentinië zijn gisteren twee mannen met elkaar in getrouwd, het eerste homohuwelijk van Latijns-Amerika. In november leek het overwegend katholieke Argentinië al het eerste Latijns-Amerikaanse land te worden waar homo’s mochten trouwen, maar een rechter stak daar op het laatste moment een stokje voor. Daarna leek Mexico de primeur in de wacht te gaan slepen, toen Mexico-Stad vorige week het homohuwelijk toestond in de hoofdstad. Een gouverneur in de Argentijnse stad Ushuaia besloot gisteren echter speciale toestemming te geven voor een homohuwelijk, hoewel officieel nog steeds verboden. (BBC)

Zuster Ebadi in Teheran opgepakt

Teheran, 29 dec. - In Teheran is de zuster van de Iraanse winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 2003 gearresteerd. Dat heeft Nobelprijswinnaar Shirin Ebadi laten weten in een communiqué dat vandaag werd gepubliceerd door de Iraanse oppositiewebsite Rahesabz.net. Volgens Ebadi is haar zuster Nooshin Ebadi op geen enkele manier politiek actief en is de arrestatie niets anders dan een poging haarzelf ertoe te dwingen haar campagne voor de mensenrechten stop te zetten. Ebadi woont in het buitenland sinds de omstreden presidentsverkiezingen in juni een golf van demonstraties ontketenden. (AFP)

Rusland: advocaat werd gemarteld

Moskou, 29 dec. - Een onafhankelijke onderzoekscommissie in Rusland heeft gisteren felle kritiek geuit op de autoriteiten over de manier waarop de in gevangenschap overleden advocaat Sergej Magnitski is behandeld. Magnitski moest omstandigheden verduren die in sommige gevallen neerkwamen op „marteling”. De 37-jarige advocaat overleed vorige maand onverwachts in zijn cel. Hij werkte voor het Amerikaanse investeringsfonds Hermitage Capital, dat in conflict is met de autoriteiten. Volgens de commissie werd Magnitski, die leed aan een alvleesklierontsteking, cruciale medicatie onthouden. De Moskouse gevangenis ontkent dat. De commissie zegt de steun te hebben van president Medvedev. (AP)

Filmpje (Engelstalig ondertiteld) op nrc.nl/buitenland

Bouwplannen Israël veroordeeld

Door onze correspondent

tel aviv, 29 dec. - De Verenigde Staten, de Europese Unie en de Palestijnse Autoriteit hebben gisteren de toestemming van de Israëlische regering voor de bouw van zevenhonderd nieuwe appartementen in bezet Oost-Jeruzalem veroordeeld. Zij noemden de stap schadelijk voor het toch al vastgelopen vredesproces. Het gaat om woningen in de wijken Pisgat Ze’ev, Neve Yaakov en Har Homa. Israël heeft een tijdelijke, beperkte bouwstop voor de Westelijke Jordaanoever afgekondigd, niet voor Oost-Jeruzalem. Israël claimt heel Jeruzalem als hoofdstad.

‘YouTube-agent’ voor rechter

Moskou, 29 dec. - De agent die deze maand voor opschudding zorgde in Rusland met een filmpje op YouTube waarin hij zich beklaagt over corruptie binnen de politie, wordt aangeklaagd voor fraude en ambtsmisbruik. Dat heeft het Russische Openbaar Ministerie gisteren bekendgemaakt. Aleksej Dymovski wordt beschuldigd van het verduisteren van een geldbedrag van 560 euro in de afgelopen vier jaar. Volgens Dymovski is de aanklacht „gefabriceerd” en bedoeld om hem de mond te snoeren. Zijn filmpje, dat ruim een miljoen bezoekers trok, bracht de Russische autoriteiten ernstig in verlegenheid. Hij werd nadien ontslagen. (AFP, Reuters)

Al-Qaeda claimt gijzeling Italianen

Nouakchott, 29 dec. - De Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaeda claimt dat het twee Italianen heeft ontvoerd die deze maand zijn verdwenen in Mauretanië. In een gisteren door een Arabische tv-zender uitgezonden videoboodschap noemt een woordvoerder van Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb de gijzeling een straf voor „misdaden begaan door de Italiaanse regering in Afghanistan en Irak”. Rome noemt de claim „plausibel”. (Reuters, AP)