Kort nieuws Binnenland

‘Nieuwe chefs bij politie missen ervaring agent’

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 29 dec. - Te veel nieuwe leidinggevenden bij de politie missen praktijkervaring bij de politie zelf. Dat zegt burgemeester Ronald Bandell van Dordrecht, korpsbeheerder van de politie Zuid-Holland Zuid en voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, vandaag in De Telegraaf. Veel nieuwe leidinggevenden bij de politie zijn zij-instromers, die werkzaam zijn geweest bij andere overheidsinstanties of het bedrijfsleven. Dat ze geen ervaring hebben met het handwerk van een agent, belemmert hun functioneren volgens Bandell. „Leidinggevende bij de politie is geen normale managementbaan. Je bent in de eerste plaats politieman of -vrouw. Wil je je werk goed kunnen doen, dan helpt het als je het zweet van arrestanten hebt geroken of als ME’er een steen naar je hoofd hebt gekregen.”

Brabant drong aan op aanpak Q-koorts

Den Bosch, 29 dec. - De Brabantse commissaris van de Koningin Wim van de Donk en zijn voorganger Hanja Maij-Weggen hebben bij herhaling bij de ministers Verburg (Landbouw, CDA) en Klink (VWS, CDA) geklaagd over de bestrijding van de Q-koorts. Dat blijkt uit een brief die Van de Donk naar Provinciale Staten heeft gestuurd. In een telefoongesprek met Verburg in november meldde Van de Donk dat hij de informatie vanuit de rijksoverheid over de Q-koorts ‘niet optimaal’ vond. In de zomer schreef toenmalig commissaris Maij-Weggen een brandbrief aan de ministers. In de brief vroeg ze om meer aandacht voor de ziekte en de bestrijding ervan. (ANP)

Problemen bij overlevenden crash

Amsterdam, 29 dec. - Veel overlevenden van de vliegtuigcrash in februari van dit jaar bij Schiphol ondervinden nog steeds de gevolgen van het ongeval. Ongeveer de helft van hen heeft nog emotionele problemen, zoals niet kunnen slapen of vliegangst. Ook heeft nog ongeveer 50 procent lichamelijke klachten. Dat meldde de GGD Kennemerland. De dienst komt begin volgend jaar met een rapport over de gevolgen van het ongeval voor de betrokkenen. Bij de crash van de Boeing van Turkish Airlines kwamen negen personen om, en raakten circa tachtig raakten gewond. (ANP)

Gratis parkeren rond jaarwisseling

Rotterdam, 29 dec. - Bezoekers van Rotterdam hoeven rond de jaarwisseling geen parkeergeld te betalen. Stadstoezicht is gisteren begonnen met het afschermen van bijna 2.800 parkeerautomaten om te voorkomen dat deze door vuurwerk worden vernield. De stadswachten delen geen bonnen uit. Amsterdam schermt de komende dagen 1.300 van de 3.600 parkeerautomaten af, onder meer op bedrijventerreinen en in het centrum van de stad. (ANP)

Dood nijlpaard opgezet in Artis

Amsterdam, 29 dec. - Nijlpaard Tanja, dat in de kerstnacht in Artis overleed, keert opgezet terug naar de dierentuin. Dat meldde de Amsterdamse dierentuin gisteren. Het dier was erg geliefd bij de bezoekers. Verzorgers lieten Tanja op Eerste Kerstdag inslapen, omdat zij erg leed door huidproblemen. Tanja werd 49 jaar oud. (ANP)