Internationaal kort

Thailand begint met uitzetting duizenden Hmong naar Laos

Huay Nam Khao. Het Thaise leger is gisteren begonnen met de gedwongen repatriëring van duizenden Hmong naar Laos. Internationaal bestaat er bezorgdheid over het terugsturen van leden van deze etnische bevolkingsgroep. Gevreesd wordt dat de Hmong in het communistische Laos zullen worden vervolgd, omdat veel leden in de jaren zestig en zeventig aan de zijde van de Amerikanen vochten toen de oorlog in Vietnam zich naar Laos uitbreidde. Ondanks de oproep van de VS om de operatie af te gelasten, trokken gisteren circa vijfduizend Thaise militairen met schilden en stokken naar het kamp Huay Nam Khao om een begin te maken met de repatriëring van 4.400 Hmong. Thailand beschouwt hen als economische migranten zonder rechten op een vluchtelingenstatus. Velen ontvluchtten Laos in 1975 toen daar de communistische Pathet Lao aan de macht kwam. (BBC, AP)

‘Tien Afghanen dood bij luchtaanval’

Kabul. Ten minste tien Afghaanse burgers, onder wie acht schoolkinderen, zijn gedood bij een luchtaanval van internationale troepen. Dat heeft de Afghaanse president Karzai gisteren gezegd. Karzai zei dat de doden twee dagen geleden vielen bij een luchtaanval in de oostelijke provincie Kunar. Hij heeft de operatie in sterke bewoordingen veroordeeld en een onderzoek ingesteld. De gouverneur van Kunar zei dat functionarissen niet naar het gebied konden wegens „aanwezigheid van de Talibaan”. De NAVO zegt geen rapport te hebben van operaties in dat gebied. Een anonieme westerse functionaris zei dat Amerikaanse elitetroepen operaties uitvoeren in het gebied, vlakbij de grens met Pakistan, en „veel Talibaan” hebben gedood. Hij zei dat de operaties worden uitgevoerd onafhankelijk van de door de NAVO geleide troepenmacht. (AFP, Reuters)

Israël wil 700 nieuwe huizen O-Jeruzalem

Jeruzalem. Israël heeft plannen aangekondigd voor de bouw van 700 appartementen in bezet Oost-Jeruzalem, ondanks Palestijnse en internationale eisen om de bouw daar te bevriezen. Het Israëlische ministerie van Huisvesting heeft aannemers uitgenodigd met offertes te komen voor bouwprojecten op drie locaties in Oost-Jeruzalem. De Amerikaanse regering, de belangrijkste bondgenoot van Israël, zei in een reactie tegen de bouwplannen te zijn. Vorige maand maakte Israël bekend 900 huizen te bouwen in de nederzetting Gilo, ten zuiden van Jeruzalem. Israël heeft Oost-Jeruzalem in 1967 bezet en later geannexeerd, een stap die internationaal niet is erkend. (AP, Reuters)

Vijf jaar celstraf voor Vietnamese dissident

Thai Binh. Een Vietnamese rechtbank heeft een dissident die streed voor meer democratie gisteren veroordeeld tot 5,5 jaar celstraf wegens „pogingen om de staat omver te werpen”. De voormalige legerofficier Tran Anh Kim (60) had zich aangesloten bij de Democratische Partij van Vietnam, publiceerde pro-democratische artikelen op internet en sloot zich aan bij Bloc 8406, een organisatie die een meerpartijstaat propageert. Kim is de eerste van een groep van vijf beklaagden die terechtstaan wegens ondermijning van de staat. In Vietnam heeft de Communistische Partij alle macht in handen. (AP)

Een van ontsnapten in België weer gepakt

Brussel. Een van de twee gedetineerden die zondag ontsnapten uit de gevangenis in het Belgische Namen, is gisteren door de politie weer gearresteerd. De man werd gevonden in een schuur in het nabijgelegen plaatsje Warisoulx, waar hij zich verstopt had. Zijn kompaan is nog voortvluchtig. (AP)