Homostel opgepakt in Malawi

Geen wittebroodsweken, maar arrestatie. Dat is het lot van Steven Monjeza en Tiwonge Chimbalanga, het eerste homoseksuele paar dat openlijk een huwelijksceremonie heeft gehouden in Malawi. Homoseksualiteit is in Malawi verboden en kan bestraft worden met veertien jaar celstraf.

Monjeza en Chimbalanga zijn gisteren in hun huis gearresteerd en aangeklaagd vanwege „schennis van de eerbaarheid”, zo heeft een politiewoordvoerder vandaag verklaard. Het koppel wordt volgens voorlopig vastgehouden, hangende verder onderzoek.

Monjeza en Chimbalanga gaven elkaar zaterdag het ja-woord tijdens een traditionele, symbolisch bedoelde trouwerij. Honderden nieuwsgierigen keken toe. „We hebben elkaar ontmoet in de kerk waar we allebei bidden en we zijn vijf maanden samen”, zei Monjeza tegen de Malawiaanse krant The Nation. „Ik ben nooit geïnteresseerd geweest in een vrouw.”

In Malawi stuit homoseksualiteit op soortgelijke cultureel, religieus en politiek bepaalde barrières als in de meeste andere Afrikaanse landen. Vorig jaar refereerde de regering wel voor het eerst aan homoseksualiteit, door homo’s op te roepen mee te doen aan de strijd tegen hiv/aids.

In Oeganda buigt het parlement zich momenteel over een wetsvoorstel dat de maximale straf voor bepaalde homoseksuele activiteiten optrekt van veertien jaar cel naar levenslang. De voorgestelde doodstraf wordt waarschijnlijk, mede onder druk van donorlanden, achterwege gelaten. (Reuters, AP)