Hardere aanpak criminelen Albina

De Surinaamse autoriteiten hebben gisteren vijftig mensen gearresteerd in verband met grootscheepse ongeregeldheden op kerstavond in de oostelijke grensplaats Albina. Minister van Justitie, Chandrikapersad Santhoki, kondigde verder een grootschalige actie aan om criminaliteit aan te pakken in de streek rond Albina.

Vorige week braken rellen uit Albina nadat een Braziliaanse goudzoeker een lokale bewoner bij een ruzie doodstak. Het grensgebied staat bekend om de vele goudmijnen waar duizenden, overwegend illegale Brazilianen werken. Honderden lokale bewoners, marrons genaamd, trokken met bijlen en wapens het dorp in en richtten een spoor van vernieling, verkrachtingen en ander geweld aan, voornamelijk gericht tegen de Brazilianen en Chinezen in het dorp.

Hoeveel doden er precies zijn gevallen is nog onduidelijk. De autoriteiten gaan uit van één dode. Ooggetuigen zeiden gisteren dat het lijk van een Braziliaans slachtoffer is aangespoeld, dat in de rivier was gedumpt. Een Braziliaanse priester was naar eigen zeggen getuige van de dood op ten minste zeven mensen. Er worden nog steeds mensen vermist.

In Brazilië, waar de gewelddadigheden groot nieuws zijn, is geschokt gereageerd. Een vliegtuig van het Braziliaanse leger heeft vanuit de noordelijke stad Belem mensen geëvacueerd. Volgens president Ronald Venetiaan, die het geweld scherp veroordeelt, heeft de Braziliaanse president Lula da Silva gezegd dat hij Suriname geen verwijten gemaakt.

Parlementsleden in Suriname hebben geschokt gereageerd en pleiten voor permanente versterking in het gebied. Ook ex-junglecommandoleider Ronny Brunswijk, nu parlementslid voor de grootste marronpartij, veroordeelde het geweld.

Wat de acties van minister Santhoki precies zullen behelzen, heeft hij gisteren niet duidelijk gemaakt. Santhoki pleitte verder voor snellere behandeling van een veiligheidswet voor Albina die al geruime tijd klaarligt maar nog door het parlement moet worden goedgekeurd.

    • Nina Jurna