Groothuis en Kuipers in topvorm naar de Spelen

De schaatsers Stefan Groothuis en Simon Kuipers hebben zich gisteren op de 1.000 meter bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen overtuigend geplaatst voor de Olympische Winterspelen. Groothuis won de directe confrontatie tussen de Control-ploeggenoten in 1.08,50, tweehonderdste voor Kuipers. „Ik heb echt genoten”, reageerde de winnaar, die slechts 0,11 boven het baanrecord van de Amerikaan Shani Davis bleef. „Dit was de mooiste race van het jaar. Ik hoorde Simon aankomen op het laatst, de eindstreep had geen halve meter verder moeten liggen.”

Hun jonge ploeggenoot Kjeld Nuis eindigde in 1.09,28 als derde. Omdat hij eerder dit seizoen nog geen kwalificatie had verdiend, plaatste hij zich niet voor Vancouver. Nummer vier Mark Tuitert (1.09,32), eveneens van de ploeg van coach Jac Orie, was wel gekwalificeerd door goede resultaten eerder dit seizoen en is zeker van olympische deelname op de 1.000 meter. Vijfde werd Beorn Nijenhuis (1.09,41) maar omdat ook hij niet ‘voorgekwalificeerd’ was, schoof zijn wel gekwalificeerde ploeggenoot Jan Bos (zesde in 1.09,42) op naar de vierde startplek voor de Spelen. De deelname van de routinier, tweevoudig winnaar van olympisch zilver, is afhankelijk van de zogenoemde prestatiematrix. Alleen als vier schaatsers zich op twee of meer afstanden plaatsen, wordt de vierde startplek op de 1.000 meter ingevuld. „Ik moet even afwachten”, reageerde Bos laconiek.

Op de 3.000 meter bij de vrouwen plaatsten Ireen Wüst en Diane Valkenburg zich voor Vancouver. Wüst, eerder al winnaar van de 1.500 meter, was na een sterke race de snelste in 4.06,80. Valkenburg werd in 4.09,14 tweede. Wereldkampioen Renate Groenewold blokkeerde naar eigen zeggen volkomen en eindigde in 4.16,07 pas als negende. Na twee operaties aan haar rug kwam ze dit seizoen nooit in de buurt van haar topniveau. Als derde op grond van eerdere resultaten gekwalificeerde rijdster houdt Groenewold nog wel kans op deelname aan de Spelen.

    • Maarten Scholten