Groenewold blokkeert

Wereldkampioene Renate Groenewold bleef op de drie kilometer ver onder haar niveau. Ze meldde zich af voor de vijf kilometer, maar houdt kans op Vancouver.

Nog geen tien maanden geleden versloeg Renate Groenewold op de olympische ijsbaan van Vancouver de Tsjechische wonderstayer Martin Sáblíková en werd wereldkampioene op de drie kilometer. Háár drie kilometer, de afstand waarop ze in 1999 internationaal doorbrak na een schitterend gevecht met Anni Friesinger op het EK in Hamar. Waarop ze op haar topdagen zelfs kon winnen van Duitse grootheden Gunda Niemann en Claudia Pechstein. Waarop ze in 2002 en 2006 olympisch zilver haalde. En de afstand waarop ze in februari in Vancouver haar ultieme droom wilde realiseren: olympisch goud.

Gisteren werd Groenewold (33) slechts negende op het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen, in een dramatische tijd van 4.16,07 minuut. „Van de week in de training voelde het best goed”, sprak ze na afloop. „Maar op wedstrijdsnelheid blokkeer ik volledig en kan ik helemaal niets meer.” Ze meldde zich vanochtend af voor de vijf kilometer van morgen

In het begin van haar race klampte Groenewold dapper aan bij ploeggenote Ireen Wüst, die na de 1.500 meter in 4.06,80 ook de 3.000 meter won. Maar langzaam begon het lijf te trillen van vermoeidheid, kon ze de schaatshoeken niet meer houden, begon ze te schudden met het hoofd en liep de rondetijd op tot boven de 37 seconden. „Ik rijd hier 4.16, dat slaat helemaal nergens op.”

Opvallend genoeg heeft de wereldkampioene allround van 2004 nog wel goede kansen op plaatsing voor Vancouver. Naast winnaar Wüst en nummer twee Diane Valkenburg (4.09,14) is ze de derde schaatsster die eerder dit seizoen een kwalificatie behaalde. Daarmee heeft Groenewold recht op de derde olympische startplek, mits die volgens de ‘prestatiematrix’ daadwerkelijk wordt ingevuld. Zelf wilde ze er direct na haar teleurstellende race niet aan denken. „Ik ga niet naar Vancouver om het programma op te vullen. Ik heb altijd gezegd dat ik daar wil strijden voor de medailles.”

Dit seizoen kampte Groenewold, die al jaren last heeft van instabiliteit in haar rug, met de naweeën van een hernia-operatie. Na een redelijk begin kon ze nergens overtuigen. Maar ook in 2002 kende ze grote problemen in de aanloop naar olympisch zilver. „Toen had ik alleen last van mijn rug. Nu zit het in het hele lijf. De vraag is: gaat dat nog goed komen? Ik heb operaties gehad in mei en november. Misschien heb ik wel tegen beter weten in gedacht dat ik hier een kans maakte.”

Al lijkt Vancouver ver weg, over stoppen wilde ze het nog niet hebben. Naast de drie kilometer is Groenewold kandidaat voor de ploegachtervolging. „Ik vind dat de KNSB daarvoor een aanwijsplek moet gebruiken”, zei kopvrouw Wüst ter ondersteuning van haar ploeggenote. Ook coach Gerard Kemkers zei vanmorgen te blijven geloven in herstel.

Bekijk beelden van de race van Groenewold en haar commentaar op nrc.nl/sport

    • Maarten Scholten