Gevaarlijke stof in mascara

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft een te hoge concentratie nitrosaminen gevonden in mascara’s en eyeliners. Nitrosamine is een kankerverwekkende stof. Hoewel de stof in de gevonden gevallen geen direct gezondheidsrisico met zich meebrengt, zijn voor alle negentien overtredingen boetes uitgedeeld. De partijen zijn uit de handel genomen. Dat meldde de VWA gisteren. In totaal zijn 103 mascara’s en eyeliners onderzocht. „Nitrosamine brengt geen directe schade toe, maar we willen wel voorkomen dat mensen langdurig worden blootgesteld aan de stof”, aldus een woordvoerder van de VWA. Afgelopen voorjaar bleek uit een ander onderzoek van de VWA dat de kankerverwekkende stof ook voorkomt in andere cosmeticaproducten als shampoo, zeep en bad- en douchegel. Ook die producten zijn toen uit de schappen gehaald. Nitrosaminen worden niet als stof aan een product toegevoegd, maar ontstaan door ingrediënten die op elkaar reageren. (ANP)