Extra inzet politie met Oudjaar

De politiekorpsen Rotterdam-Rijnmond en Utrecht zetten tijdens Oud en Nieuw 10 procent meer agenten in dan vorig jaar.

In Rotterdam-Rijnmond hebben dit jaar ongeveer 1.100 agenten dienst. Tijdens de vorige jaarwisseling werden duizend agenten opgeroepen. De toename van 10 procent heeft volgens een woordvoerder van het Rotterdamse korps niet te maken met de strandrellen van augustus in Hoek van Holland, maar met het feit dat relschoppers tijdens de vorige jaarwisseling veel hebben vernield. De Utrechtse politie wilde niet zeggen om hoeveel agenten het precies gaat.

Bij de meeste andere korpsen blijft de politie-inzet dit jaar gelijk aan vorig jaar. „Er waren vorig jaar autobranden en opstootjes, maar die kun je niet voorkomen met 150 agenten extra”, aldus een woordvoerder van de politie Haaglanden. In de regio Haaglanden zijn vorig jaar ongeveer 1.500 agenten ingezet. Voor Den Haag is de jaarwisseling het grootste risico-evenement van het jaar, omvangrijker dan bijvoorbeeld Koninginnedag. Zestig procent van de agenten van het korps wordt echt tijdens de jaarwisseling ingezet. De rest de dag ervoor of erna, aldus de woordvoerder.

In de regio Amsterdam–Amstelland zal de inzet met circa zevenhonderd agenten ongeveer gelijk zijn aan vorig jaar. Het korps kijkt tevreden terug op de afgelopen jaarwisseling en ziet geen reden het aantal agenten te verhogen.

Ook zullen dit jaar het KLPD en de marechaussee ondersteunend werk verrichten, onder meer in de regio Hollands Midden.