Einde van Excelsior Moeskroen definitief

Het verdwijnen van de bankroete voetbalclub Excelsior Moeskroen uit de Belgische eerste divisie is definitief. Dat heeft de Belgische voetbalbond (KBVB) gisteren bekendgemaakt. Na die mededeling kondigde Lokeren aan naar de rechter te stappen. Die ploeg wil daarmee de zes afgenomen punten veiligstellen.

Excelsior Moeskroen trok zich gisteren voor de derde keer terug voor een wedstrijd. Nadat de ploeg eerder niet was komen opdagen tegen Cercle Brugge en Kortrijk, had het aangekondigd morgen de competitiewedstrijd tegen Westerlo niet te kunnen spelen. Omdat het de derde keer is dat de club niet in actie wil komen, haalt de bond Moeskroen op reglementaire gronden uit de competitie. Moeskroen kampt met een schuld van twaalf miljoen euro.

De spelers kregen gisteren te horen dat ze op zoek kunnen naar een andere club. Naast de spelers werd op de algemene vergadering ook het lot beslecht van trainer Hans Galjé en alle overige werknemers. De ontslagbrieven gaan voor 31 december op de post.

Het einde van Moeskroen heeft gevolgen voor de stand. Moeskroen wordt daarin zestiende en degradeert. Daardoor ontlopen de andere vijftien clubs rechtstreekse degradatie. De nummer vijftien speelt een nacompetitie met drie tweedeklassers.

De punten die clubs dit seizoen behaalden tegen Moeskroen vervallen. Dat is vooral nadelig voor Lokeren en Cercle Brugge, die beide zes punten moeten inleveren. Lokeren, dat naar de vijftiende en voorlaatste plaats zakt, stapt naar de rechter. Voorzitter Roger Lambrecht. „Dit is voor ons een ramp. Ik vind het niet normaal dat wij zes punten, die wij op een sportieve manier hebben behaald, moeten inleveren.” Bovenin moet koploper Anderlecht drie punten inleveren en Club Brugge één waardoor het tot op drie punten nadert van de lijstaanvoerder. (ANP)