Een bron van troost

Het zou natuurlijk kunnen dat er morgen of overmorgen nog iets briljants op staat, maar anders is de beste grap van de New Yorker Cartoon Scheurkalender 2009: ‘Superman heads back to the fridge’. Je ziet Superman, strak in zijn superheldenpak met cape en een verbeten, doelbewuste blik in zijn ogen, de huiskamer uit vliegen. De televisie staat aan, op het tafeltje naast de gemakkelijke stoel staat een bierblikje en op de grond staan er nog drie – twee daarvan zijn omgevallen. Nee, ik ga niet uitleggen wat daar leuk aan is. Geniet er maar van.

De New Yorker Cartoon Scheurkalender is een dagelijkse bron van troost. Plaatje van een man op de divan bij een manisch ogende psychiater. Die psych zegt: „You’re not crazy. You want crazy?” – en reikt naar zijn dossierkast. Of eentje die mij erg hielp toen ik met wanhopige deadlinestress aan mijn (nu net verschenen) boek Onsterfelijkheid voor beginners zat te tikken. Een vergaderzaaltje met mensen rond een tafel, de voorzitter vraagt: „O.K., who else is writing a book?” Alle handen gaan omhoog.

Bijzonder is dat bij sommige grappen de tekening er nauwelijks toe doet. „Honey, this is Jack. He’s the one who taught me how to do that thing you like” – daar hoef je de vrouw, haar man en haar ex eigenlijk niet bij te zien. Ook bij „I’m a doctor – I can add ectomy to any word I choose voegt het beeld weinig toe. Of bij „Would you describe the pain everyone else causes you as dull and throbbing or sharp as a knife?” Het zijn cartoons die zonder plaatje kunnen, gek genoeg. Cartoons in woorden.

Dat geldt niet voor de hele kalender. Ik had de tekening niet kunnen missen van het in dierenvellen gehulde stel, de kolossale, boos kijkende mammoet en het bessenstruikje, en dat de vrouw dan haar speer aan de man geeft en zegt: „On second thought – you’ll hunt, I’ll gather”.

En ‘Superman heads back to the fridge’ kan ook moeilijk zonder plaatje. Maar die is voor mij nu een cartoon in woorden geworden: als ik die zin zie, word ik vrolijk.

ellen de bruin

    • Ellen de Bruin