E-boek piekt tijdens Kerstdagen

Net zoals de grote Amerikaanse boekwinkel Amazon heeft de Nederlandse online winkel Bol.com het aantal verkochte elektronische boeken snel zien groeien. Amazon meldde dat het tijdens de Kerstdagen meer elektronische dan papieren boeken verkocht. Volgens directeur Daniel Ropers verkocht Bol.com tijdens Eerste en Tweede Kerstdag „twee tot drie keer zoveel” e-boeken als normaal. „Minder extreem als bij Amazon, maar wel een duidelijke toename. Iedereen die een e-reader als kerstcadeau heeft gekregen, gaat meteen naar de winkel om een paar elektronische boeken te bestellen.” Papieren boeken blijven veruit in de meerderheid, aldus Ropers.

Bol.com introduceerde eind augustus samen met elektronicafabrikant Sony een Nederlandse winkel voor elektronische boeken. Sinds die tijd zijn er naar schatting 50.000 digitale boeken verkocht. Het aantal verkochte readers, waarop enkele honderden boeken kunnen worden bewaard, ligt rond de 10.000 exemplaren – conform de schattingen die Bol.com al had genoemd.

Amazon heeft zelf een e-reader ontwikkeld, de Kindle, en een eigen bijbehorend bestandsformaat. Afgelopen week maakte een Israëlische hacker bekend dat hij de kopieerbeveiliging van de Kindle gekraakt zou hebben.