Don't try this at home

People play in the snow in front of the mobile Russian baths in the village of Bobrovka, about 400 km (249 miles) north of the Siberian city of Omsk December 27, 2009. A local timberwork business owner made a mobile sauna, or Russian banya, which allows enthusiasts to take a steam while getting to their destination. Picture taken December 27, 2009. REUTERS/Alexei Malgavko (RUSSIA - Tags: SOCIETY TRANSPORT IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Een lokale houthandelaar rijdt in Siberië rond met een mobiele sauna achter zijn tractor. Om mensen die onderweg zijn de kans te geven even te chillen. Na afloop duiken de bezoekers in de sneeuw. Voor de bloedsomloop.

Het speelt zich allemaal af in Bobrovka, ongeveer 400 kilometer ten noorden van de Siberische stad Omsk. Daar was het gisteren tussen de 2 en de 8 graden onder nul. Morgen wordt het tussen de 19 en 26 graden onder nul, zo is de verwachting.

De Russen zijn dol op hun sauna (banja of banya), zo is op een aantal saunasites te lezen. Het is gebruik om tijdens het saunabezoek elkaar met berkentakken te slaan, ook al voor het bevorderen van de bloedsomloop. En dat slaan met die takken schijnt bovendien lekker te ruiken.

Het sneeuwduiken mag voor Russen redelijk zijn ingeburgerd, voor ongeoefende westerlingen geldt het advies don’t try this at home, zo is te lezen op de site ‘Perfect Sauna’. Het gevaar is dat je er een hartaanval van krijgt als je het niet gewend bent. Mensen met hartklachten moeten sowieso eerst even met hun arts overleggen voordat ze zich aan de Russische banja-methode wagen, staat er.

Dit alles als advies. Omdat de komende week ook in Nederland de kans op sneeuw weer toeneemt.