China brengt ondanks druk Brit ter dood

In China is vandaag een 53-jarige Brit, die veroordeeld was voor heroïnesmokkel, ter dood gebracht, ondanks verzoeken van de Britse regering om clementie.

De Britse premier Gordon Brown reageerde „ontzet” op de executie van de uit Londen afkomstige Akmal Shaikh.

Het is voor het eerst in vijftig jaar dat een inwoner van de Europese Unie in China geëxecuteerd is. Shaikh, een vader van drie kinderen, zat sinds 2007 vast in Urumqi in het noordwesten van China omdat hij vier kilo drugs het land in had gesmokkeld.

De Britse regering deed gisteren een laatste poging om Shaikh te redden, omdat hij geestelijk ziek zou zijn. Hij zou destijds als koerier misbruikt zijn door een criminele organisatie. Het Chinese hooggerechtshof noemde het bewijs voor de geestes ziekte „onvoldoende”. Daarmee werd de weg voor de executie, waarschijnlijk met een dodelijke injectie, vrijgemaakt. (BBC, AP, Reuters)