Betaalbare Android toestellen: HTC Tattoo en Samsung Galaxy Spica

Wel trek in een smartphone, maar geen zin om 600 euro neer te tellen of 2 jaar vast te zitten aan mobiele provider die je niet zelf kunt  kiezen? Google Android begint met 20.000 applicaties in Android Market en een goede user interface een waardig alternatief voor de iPhone te worden.  Nadat een tijd lang

Samsung Galaxy Spica

Wel trek in een smartphone, maar geen zin om 600 euro neer te tellen of 2 jaar vast te zitten aan mobiele provider die je niet zelf kunt  kiezen? Google Android begint met 20.000 applicaties in Android Market en een goede user interface een waardig alternatief voor de iPhone te worden.  Nadat een tijd lang alleen HTC telefoons met een Google Android besturingssysteem uitbracht, liggen er nu ook een paar modellen van andere fabrikanten in de winkel. Dat komt de prijsstelling ten goede. De instapmodellen kosten minder dan 300 euro, zonder simlock. Neem bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Spica (i5700). Het is een toestel met aanraakbesturing en nog behoorlijk wat extra knoppen onderaan het scherm – doet een beetje denken aan de HTC Tattoo die ook op Android draait, maar een stukje kleiner is.

Met een Gmail-account ben je zo up and running met deze Android-telefoons: e-mail, contacten, agenda’s werken allemaal uit de doos en de bediening is bijna even goed als de gelauwerde Apple iPhone. Wie de markt een beetje volgt weet dat er in de VS nu aantrekkelijker modellen met Android te koop zijn.Bijvoorbeeld de Nexus One, een toestel dat Google zelf op de markt wil gaan brengen. Er wordt gefluisterd dat die smartphone, met een groter scherm, betere camera en een nieuw besturingssysteem (Android 2.1) vanaf begin januari ook in Nederland beschikbaar zal zijn.

De Galaxy werkt nog op Android 1.5 en het is nog de vraag of deze eerste generatie Android-telefoons opgewaardeerd kan worden. Daarentegen staat dat de Samsung nu voor een aantrekkelijk bedrag (gezien voor 289 euro) zonder subsidie verkocht wordt. Met andere woorden: een prima instap-smartphone met een goede batterijduur. Waar andere smartphones in een dag uitgeput zijn, kun je dit toestel na een paar dagen standby nog steeds gebruiken. De Spica heeft wel een wat onhandige vergrendeltoets aan de zijkant; om het toestel te openen moet je ’m lang ingedrukt houden. Maar als je daarmee kunt leven, en het feit dat deze dit toestel aan alle kanten ‘Google’ ademt, is het een goede deal.

HTC Tattoo

HTC TattooDe HTC Tattoo (279 euro) valt in dezelfde prijscategorie als de Samsung Galaxy Spica. De Tattoo heeft wel een iets kleiner scherm en tragere processor. Het toestel draait op Android 1.6 en is voorzien van HTC’s eigen TouchFlo menulaag die de toegankelijkheid tot veelgebruikte functies (weerbericht, favoriete nummers, etc) vergroot. Handig, zij het een beetje druk op zo’n klein schermoppervlak. De hardwarematige sneltoetsen (knoppen, noemden we dat vroeger) lijken iets handiger gekozen dan bij de Samsung: vooral de zoekknop en de scroll/selectieknop is handig. De Tattoo-batterij is echter een stuk minder krachtig dan die van de Samsung (1.100 tegenover 1.500 mAh)

Samsung Galaxy Spica: 800 MHz processor, 128 MB RAM, uitbreidbaar met geheugenkaart, 3,2 inch scherm (320 x 280 pixels), 3,2 megapixel camera, GPS, 119 gram, 1.500 mAh batterij

HTC Tattoo: 524 MHz processor, 512 MB RAM, uitbreidbaar met geheugenkaart 2,8 inch scherm (320 x 240 pixels), 3,2 megapixel camera, GPS, 113 gram, 1.100 mAh batterij

    • Marc Hijink