Betaalbare Android-gsm voor instappers

GAdget

Samsung Galaxy Spica smartphone ****

Nadat een tijd lang alleen HTC telefoons met een Google Android besturingssysteem uitbracht, liggen er nu ook een paar modellen van andere fabrikanten in de winkel. Een daarvan is de Samsung Galaxy Spica (i5700). Het is een toestel met aanraakbesturing en nog behoorlijk wat extra knoppen onderaan het scherm – doet een beetje denken aan de HTC Tattoo die ook op Android draait, maar een stukje kleiner is. De Spica heeft een wat onhandige vergrendeltoets aan de zijkant; om het toestel te openen moet je ’m lang ingedrukt houden.

Met een Gmail-account ben je zo up and running met deze Android-telefoons: e-mail, contacten, agenda’s werken allemaal uit de doos en de bediening is bijna even goed als de iPhone. Wie de markt een beetje volgt weet dat er in de VS nu aantrekkelijker modellen met Android te koop zijn. Bijvoorbeeld de Nexus One, een toestel dat Google zelf op de markt wil gaan brengen. Er wordt gefluisterd dat die smartphone, met een groter scherm, betere camera en een nieuw besturingssysteem (Android 2.1) vanaf begin januari ook in Nederland beschikbaar zal zijn. De Galaxy werkt nog op Android 1.5 en het is nog de vraag of deze eerste generatie Android-telefoons opgewaardeerd kan worden. Daarentegen staat dat de Samsung nu voor een aantrekkelijk bedrag (gezien voor 289 euro) zonder subsidie verkocht wordt. Met andere woorden: een prima instap-smartphone.

Marc Hijink

Bekijk de specificaties van de telefoons op nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink